Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odradila i prvi zadatak

Ukrajinka Pavlina novo je pojačanje u redakciji Dnevnika Nove TV: "Želje se ispunjavaju, ponekad na čudan i bolan način"

Ukrajinka Pavlina Vasylenko na terenu u Saboru
Ukrajinka Pavlina Vasylenko na terenu u Saboru Foto: DNEVNIK.hr
Redakciji Dnevnika Nove TV pridružila se ukrajinska novinarka Pavlina Vasylenko. Iako ju je na preseljenje prisilio rat, zahvalna je što ovdje ima hrvatsku "obitelj" i divne kolege.

Ukrajinka Pavlina Vasylenko se zbog rata u svojoj zemlji preselila u Hrvatsku. Iako je tužna što je upravo rat bio razlog preseljenja, zahvalna je prijatelju iz Zagreba, kao i njegovoj obitelji, koji su joj pomogli da pronađe posao u Hrvatskoj. 

Dugogodišnja je novinarka, a svoj novi posao našla je upravo na Novoj TV - najpopularnijoj i najgledanijoj TV kući u Hrvatskoj.

"Kad je počeo rat u Ukrajini - iz Kijeva i drugih gradova Ukrajine sam se javljala uživo srpskim televizijama N1 i Novoj TV RS. Sad sam baš sretna što ću biti dio kolektiva hrvatske Nove TV", rekla nam je Pavlina. Prijatelj ju je spojio sa Ksenijom Kardum i Kristinom Sanković, direktoricom Odjela ljudskih resursa Nove TV.

Kako Vasylenko kaže, ovdje nije sama, ima "hrvatsku obitelj i divne kolege". Rođena je u gradu Svitlovodsk, studirala je novinarstvo u Kijevu. Za sebe kaže da je Kijevčanka. U Kijevu je radila za nekoliko nacionalnih TV kuća, a onda je dobila stipendiju poljske vlade i došla u Varšavu studirati Balkan.

"Preseljenje nije za mene novo iskustvo. Sa 16 godina sam došla u Kijev, onda s 28 otišla studirati u Varšavu, a sada, s 36, sam tu", kazala je Vasylenko.

I ovdje pokušava raditi sve da pomogne Ukrajini. "Zagreb mi je baš sličan Lavovu. Nema velikih razlika između Hrvata i Ukrajinaca. Mi smo duhovit i topao narod, iako su možda Hrvati otvoreniji", smatra Pavlina. Iako nažalost, ističe, imamo i "zajedničku crnu crtu".

"I vi ste imali rat sa susjedom iz istih razloga, a mi sada kroz to prolazimo. Nadam se da ćemo uskoro slaviti i zajedničku pobjedu. Hrvatska podržava i pomaže i za to sam jako zahvalna Hrvatima", rekla je Vasylenko.

U Hrvatskoj je bila nekoliko puta prije ovog dolaska. "Baš mi se svidjela ova zemlja. Čak sam i prije mislila kako bi bilo dobro živjeti u dvije zemlje - u Ukrajini i Hrvatskoj.

A vidite, želje se ispunjavaju, ponekad na baš čudan i bolan način. Bolje bi bilo da sam ovdje došla zbog nekog ljepšeg razloga nego zbog rata", rekla nam je Vasylenko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevjerojatna snimka VIDEO Hrabra Ukrajinka stala pred ruske vojnike pa povikala: "Zašto ste došli u moju zemlju?!"

Pročitajte i ovo Napadi u Lavovu - 1 Jana Terlecka za Dnevnik Nove TV U Ukrajini više ne postoji sigurno mjesto: "Prestrašeni, znamo uvijek da se to može dogoditi. Uvijek osjećamo taj strah"

Tijekom dvije godine studirala je srpski jezik i dobila nivo B2. Trenutno ide na nastavu na Filozofskom fakultetu, kako bi, kaže, izbacila sve srbizme i pričala pravi, književni hrvatski jezik.

Vasylenko je uzela izjavu potpredsjednice ukrajinskog parlamenta koja je bila danas u Saboru. "Simpatična Pavlina brzo se uklopila u našu redakciju. Vrijedno uči hrvatski i odlično se sporazumijeva. Drago mi je da je baš ona naše pojačanje. Novinarka je sa dugogodišnjim iskustvom. S njom smo dobili i onaj dodatni emotivni kontekst ovog strašnog rata.

Ne možeš ostati ravnodušan kad iz prve ruke čuješ strahote kroz koje ljudi tamo prolaze. Vasylenko Ukrajinu nije napustila svojom voljom, ali dok je tu nadam se da će joj s nama biti lijepo. Želim joj da se što prije vrati kući", zaključila je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene