Damir Vrbanović (Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Damir Vrbanović (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Foto: Robert Anic/PIXSELL

Visoki prekršajni sud ukinuo je presudu kojom su Hrvatski nogometni savez i izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović bili kažnjeni zbog svastike iscrtane na poljudskom stadionu uoči utakmice Hrvatske i Italije.


Postupak je vraćen na ponovno suđenje Prekršajnom sudu u Splitu, na kojem je ročište zakazano za 7. lipnja ove godine, neslužbeno je potvrđeno HNS-u. No, slučaj će po svemu sudeći otići u zastaru, jer će od iscrtavanja svastike na Poljudu 10. lipnja 2015., proteći četiri godine, a upravo toliko iznosi rok za apsolutnu zastaru prekršajnog progona prema Prekršajnom zakonu.

Vezani članci Zdravko Mamić, Damir Vrbanović Odgođeno suđenje Zdravku Mamiću jer se Damir Vrbanović otišao testirati na koronu Svastika na Poljudu (Foto: Dnevnik.hr) Sramota koja je skupo koštala: Hoćemo li ikada znati tko je na Poljudu nacrtao svastiku?

Kad bi 7. lipnja i bila donesena presuda, ona pravomoćna sigurno neće biti donesena do 10. lipnja.

Tko je iscrtao svastiku na poljudskom travnjaku još je uvijek nepoznato. HNS i Vrbanović bili su nepravomoćno kažnjeni prema Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Prekšajni sud u Splitu izrekao je lani u ožujku Vrbanoviću novčanu kaznu od pet tisuća kuna, dok je Savez kao pravna osoba i organizator sportskog natjecanja bio kažnjen s 50 tisuća kuna zbog svastike koja je ‘osvanula’ na travnjaku. Tom prvostupanjskom presudom bilo je zaključeno kako Vrbanović i HNS nisu prije utakmice poduzeli mjere pregleda sportskog objekta i travnjaka. Iako im se na teret stavljalo i nepoduzimanje odgovarajućih mjera radi suzbijanja nereda i nasilja, taj dio optužbi nije dokazan.

Novi šok za Dalića i Vatrene: Čak ni superzvijezde ne treba moliti da igraju za Hrvatsku