Damir Vrbanović (Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Damir Vrbanović (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Foto: Robert Anic/PIXSELL

Visoki prekršajni sud ukinuo je presudu kojom su Hrvatski nogometni savez i izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović bili kažnjeni zbog svastike iscrtane na poljudskom stadionu uoči utakmice Hrvatske i Italije.


Postupak je vraćen na ponovno suđenje Prekršajnom sudu u Splitu, na kojem je ročište zakazano za 7. lipnja ove godine, neslužbeno je potvrđeno HNS-u. No, slučaj će po svemu sudeći otići u zastaru, jer će od iscrtavanja svastike na Poljudu 10. lipnja 2015., proteći četiri godine, a upravo toliko iznosi rok za apsolutnu zastaru prekršajnog progona prema Prekršajnom zakonu.

Vezani članci Istraga bez rezultata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Misterij poljudske svastike: U analizi snimke policija ostala ''kratkih rukava'', pomagali im i Izraelci i FBI, ali ništa nije jasnije Svastika na Poljudu (Foto: Dnevnik.hr) Sramota koja je skupo koštala: Hoćemo li ikada znati tko je na Poljudu nacrtao svastiku?

Kad bi 7. lipnja i bila donesena presuda, ona pravomoćna sigurno neće biti donesena do 10. lipnja.

Tko je iscrtao svastiku na poljudskom travnjaku još je uvijek nepoznato. HNS i Vrbanović bili su nepravomoćno kažnjeni prema Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Prekšajni sud u Splitu izrekao je lani u ožujku Vrbanoviću novčanu kaznu od pet tisuća kuna, dok je Savez kao pravna osoba i organizator sportskog natjecanja bio kažnjen s 50 tisuća kuna zbog svastike koja je ‘osvanula’ na travnjaku. Tom prvostupanjskom presudom bilo je zaključeno kako Vrbanović i HNS nisu prije utakmice poduzeli mjere pregleda sportskog objekta i travnjaka. Iako im se na teret stavljalo i nepoduzimanje odgovarajućih mjera radi suzbijanja nereda i nasilja, taj dio optužbi nije dokazan.

Novi šok za Dalića i Vatrene: Čak ni superzvijezde ne treba moliti da igraju za Hrvatsku