Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Vijeće zadarskog suda

Ukinuta oslobađajuća presuda Tomislavu Horvatinčiću za smrt Talijana, ide na ponovno suđenje

Tomislav Horvatinčić (Foto: Pixell)
Tomislav Horvatinčić (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Tomislav Horvatinčić (Foto: Pixell) Tomislav Horvatinčić (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Šime Vičević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Srušena je oslobađajuća presuda za smrt Talijana, poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću. Vjeće zadarskog Županijskog suda odlučio je da će mu se suditi ponovo pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Vjeće zadarskog Županijskog suda ukinulo je oslobađajuću presudu Tomislavu Horvatinčiću te su u svom obrazloženju naveli da je sutkinja Maja Šupe koja je u listopadu prošle godine počinila bitne povrede kaznenog postupka, jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni zbog čega ju nisu mogli ni preispitivati, a posebno je proturječna sutkinja bila kad je prihvatila sinkopu odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt talijanskih supružnika Salpietro.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Slika nije dostupna Uhićena zbog mita Dnevnik Nove TV istražuje: Što će biti s presudama šibenske sutkinje Maje Šupe?

Zadarski su suci istaknuli da je prvostupanjski sud samo na temelju Horvatinčićeve obrane i iskaza Anice Đerđe koja je u vrijeme nesreće bila s Horvatinčišćem na gliseru, te iskaza još nekoliko svjedoka i vještaka zaključio da je on mogao imati sinkopu.

"Štoviše, svjedok Stjepo Asić, skiper i zaposlenik trgovačkog društva optuženika Horvatinčića, na izričito pitanje je ponovio dio svjedočenja po kojem mu je optuženik Horvatinčić kazao da mu je otkazao na upravljački sustav na brodu. Osim što se ne referira na ovaj dio svjedočenja i time čini spomenutu bitnu povredu odredaba kaznenog postupka, ovako utvrđena povreda nužno se reflektira i na utvrđenje činjeničnog stanja kritičnog događaja. Prvostupanjski sud ne analizira svjedoči iskaz Borisa Seljanovskog, načelnika Odjela inspekcijskih poslova i inspektora Lučke kapetanije Šibenik koji je obavio razgovor s Horvatinčićem i koji je među ostalim pitao Horvatinčića "je li u stanju odgovarati na pitanja" na što je dao potvrdan odgovor", navodi se u obrazloženju presude.

Spomenuo je i da je "Tomo Horvatinčić dva dana nakon nesreće, 8. kolovoza bio u ordinaciji liječnika Opće medicine Željka Baranovića kojem je opisao svoje zdravstveno stanje, uključujući i dijagnoze i tretmane dijagnosticiranih oboljenja, pri čemu nije ništa rekao o dijagnozi vazovagalne sinkope. Štoviše "na pitanje ima li još zdravstvenih tegoba rekao je da je to sve (liječnička svjedodžba na listu 297 spisa) navodi se na 7. stranici rješenja o ukidanju presude.

Suci zadarskog suda ocijenili su da je bitna povreda kaznenog postupka bilo i izdvajanje skice nesreće koju je Horvatinčić napravio neposredno nakon nesreće koju su izdvojili kao nezakonit dokaz.

"Prvostupanjski sud je rješenje o izdvajanju skice nesreće donio bez obrazloženja i ne dopuštajući posebnu žalbu protiv tog rješenja, pri čemu razlozi za tu odluku nisu izloženi niti u prvostupanjskoj presudi koja je bila ukinuta. Takvim postupanjem prvostupanjski sud je nepravilno primijenio odredbe ZKP-a koje reguliraju materiju nezakonitih dokaza", navode zadarski suci. Pritom napominju kako je "činjenica kapaciteta optuženika Tomislava Horvatinčića da sačini skicu i sadržaj potonje s tim u vezi, predstavlja bitnu činjenicu glede utvrđenja stanja njegove svijesti u kritičnom trenutku", prenosi spis Jutarnji list.

Tomislav Horvatinčić (Foto: Pixell) Šime Vičević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

I opet zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka nisu razmatrani neki argumenti tužitelja vezani uz same činjenice o nesreći. U ponovljenom postupku, potpuno novo vijeće morat će otkloniti sve bitne povrede odredaba ZKP-a i donijeti zakonitu presudu. Pritom će se zakonito odlučivati o izdvajanju nezakonitih dokaza i ponovo provesti sve raspoložive dokaze. U ponovljenom postupku morat će i sve sporne činjenice utvrditi "savjesnom i brižljivom analizom svakog dokaza...Uz to će se posebna pozornost obratiti na pravilnost i zakonitost pribavljanja i izvođenja dokaza, poglavito u aspektu dokazivanja vještačenjem i kod eventualnih odstupanja svjedoka od ranijih iskaza" zaključuju svoju odluku suci zadarskog suda. 

Podsjetimo, u pomorskoj nesreći koja se dogodila 6. kolovoza 2011. godine Horvatinčić je gliserom Santa Marina nedaleko od Primoštena u punoj brzini, sa 26,3 čvora, udario u jedrilicu Santa Piacenza i usmrtio supružnike Francisca i Marinellu Salpietro iz Padove.

U Dnevnik Nove TV ovim se povodom uživo iz Zadra javio reporter Šime Vičević, koji je kazao kako su Horvatinčićevi odvjetnici kazali da oni još nisu dobili službenu odluku suda. No, ovakvu je odluku potvrdio glasnogovornik zadarskog Županijskog suda. "Ono što je činjenica i što se zna jest da će Tomislav Horvatinčić po treći put sjesti na optuženičku klupu, a to bi se po moijim saznanjima moglo dogoditi najranije u lipnju", kazao je Vičević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene