Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li u istražni zatvor?

Osumnjičeni za nezakonitosti u stečajevima na ispitivanju; šteta se procjenjuje na 45 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sjedištu Uskoka u srijedu prijepodne počela su ispitivanja uhićenih zbog navodnih pogodovanja u stečajnim postupcima, među kojima su sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Vesna Malenica i stečajni upravitelj Pero Hrkač.

U jučerašnjoj akciji Uskoka i policije uz sutkinju i stečajnog upravitelja uhićeni su Miroslav Mitak, Josip Debić i Hrkačeva tajnica Tatjana Kušec, dok se osumnjičeni Milan Lučić kojeg se tereti za pomaganje u zlouporabama, po riječima njegova branitelja, nalazi u Austriji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koruptivna kaznena djela Velika akcija USKOK-a! U tijeku su uhićenja, pod istragom više od 40 ljudi, navodno i neki policajci i djelatnici Ministarstva gospodarstva Ilustracija KAZNENA DJELA USKOK u akciji: Uz policajce uhićena i pročelnica iz Vrbovskog

Lučićev branitelj Mate Matić izjavio je Hini da njegov klijent nije najboljeg zdravstvenog stanja, ali da će u okviru svojih mogućnosti poštivati sve zakonske obveze.

Prvi je na ispitivanje, nešto prije 11 sati, doveden Josip Debić, a potom i uhićena sutkinja Malenica. Njen odvjetnik Veljko Miljević prije ispitivanja nije želio davati izjave.

Nakon ispitivanja osumnjičenika koji pred istražiteljima mogu odgovarati na pitanja i iznijeti svoju obranu, Uskok bi prema uobičajenoj praksi trebao donijeti odluku o pokretanju istrage i eventualno zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Prema neslužbenim informacijama, osumnjičenici su zlorabili svoje funkcije kako bi pogodovali strankama u stečajnim postupcima pri čemu su od 2008. do 2017. sebi priskrbili više od 27 milijuna kuna, dok se ukupna šteta penje na 45 milijuna kuna.

Navodno se, među ostalim, pogodovalo u slučajevima Komercijalne banke, Glumina banke i Gredelja.

Trgovački sud: "Nema mjesta korupciji u pravosuđu"

O slučaju se očitovao i Trgovački sud u Zagrebu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Temeljem odluke Državnog sudbenog vijeća od 14. studenog 2017. godine broj: K-34/17 i naloga Županijskog suda u Zagrebu broj: Kir-t-Us-584/17 od istog dana, pristupilo se provođenju postupka prema sutkinji ovog suda Vesni Malenici. Sutkinja je zatečena na radnom mjestu i u skladu sa strogim zakonskim odredbama nastavljeno je postupanje po nadležnim službenicima. Sadržaj i tijek postupka koji se vodi protiv sutkinje ovog suda Vesne Malenice predsjednik suda ne može komentirati.

U mom mandatu koji je započeo u ožujku 2017., godine razvidne su sve radnje i postupanja po prijavama u odnosu na konkretnu sutkinju.

Kao predsjednik ovog suda ističem da nema mjesta korupciji u pravosuđu. Sudovi i suci imaju jasno definiran položaj u hrvatskom društvu. Nužno je razvijati neovisnost sudaca uz odgovornost i potpunu javnost postupanja. Apsolutno se protivim etiketiranju Trgovačkog suda u Zagrebu kao korumpiranog suda. Svaka zlouporaba ovlaštenja biti će procesuirana.

Jučerašnji događaj niti na koji način nije uticao na redovito obavljanje poslova na sudu", poručuje Nino Radić, predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu.

Akcija planirana za danas, no...

Akcija uhićenja je prema neslužbenim podacima bila planirana za danas ujutro, no zbog curenja podataka realizirana je kasno jučer. Mediji su saznali da se nešto sprema nakon što je procurila informacija da je Državno sudbeno vijeće (DSV) u utorak na zahtjev USKOK-a ukinulo imunitet jednoj trgovačkoj sutkinji.

 

Policija je u utorak izvijestila da u suradnji s Uskokom "provode kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta s elementima koruptivnosti". "U tijeku je provođenje dokaznih radnji i nastavak kriminalističkog istraživanja nad petero osumnjičenih osoba koje su uhićene“, priopćila je jučer policija, koja je potvrdila da je među uhićenima dužnosnik Trgovačkog suda.

 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u srijedu da je u akciji Uskoka i policije zbog navodnih pogodovanja u stečajnim postupcima uhićeno pet osoba koje se danas izvode pred pritvorskog nadzornika te dodao da izvidi u tom slučaju traju još od prosinca prošle godine.

"Ovisno o razgovorima koji će se voditi u DORH-u, vidjet ćemo koji su sljedeći potezi", rekao je Božinović u izjavi novinarima na konferenciji "Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija".

Odbio je odgovoriti je li akcija uhićenja na Trgovačkom sudu ubrzana zbog curenja informacija u medije, rekavši da kao ministar unutarnjih poslova ne može komentirati izvide.

Dodao je da izvidi traju od prosinca prošle godine, a na predmetu rade policija i policijski službenici USKOK-a, u suradnji sa samostalnom službom za financijske istrage Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave, i u koordinaciji s DORH-om. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene