Ugostiteljstvo je jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći od pada broja izdanih računa. Na najavu ministra financija da će Porezna uprava istražiti o čemu je riječ, reagirali su ugostitelji. Ministar turizma Gari Capelli šalje oštru poruku onima koji namještaju promet kako bi dobili državne potpore.

Galerija Izdavanje računa slabije nakon koronavirusa - 5 Izdavanje računa slabije nakon koronavirusa - 4 Izdavanje računa slabije nakon koronavirusa - 3 +2 Izdavanje računa slabije nakon koronavirusa - 2

Novo normalno za splitski restoran vlasnice Jelene Tabak znači lošiji posao nego prošle godine. ''Vjerujem da je broj izdanih računa manji jer smo radili manje, poslovalo se manje, a vrijednost računa je manja jer su to pretežito naši ljudi. Njih pet dođe i pije esspresso, dok bi prije došlo pet Australaca i pilo pet piva, pa pet koktela'', kaže Tabak.

Vezani članci Domagoj Mikić, novinar Nove TV Inspektori su vrlo aktivni ovih dana, a kazne su paprene: Na meti su im tri stvari Beč: Ilustracija - 1 Nosi titulu najboljeg grada za život, a ujedno je i dom za oko 35 tisuća Hrvata: Prosječna plaća je 2800 eura, ali ipak nije sve tako sjajno

Ugostiteljstvo je jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti računa veći od pada broja izdanih računa, pa je ministar Marić najavio provjeru.

Može li se varati sustav?

''Sad i jest vrijeme da se radi porezni nadzor. Ja samo mogu reći da porezna ima sve podatke koji su pod istom kapom smještaj i ugostiteljstvo, pri čemu je smještaj nosio puno veće iznose, pa kad je ministar Marić spomenuo ugostiteljstvo, mislim da je imao lapsus lingua i mislio uslugu smještaja'', rekla je Jelena Tabak.

Može li se prevariti sustav, pitali smo APIS. ''Svi porezni obveznici šalju podatke u sustav fiskalizacije potpisan elektronskim ključem. U slučaju da to nije ključ i ne odgovara onome kako bi trebalo, podaci se ne bi zabilježili na sustav. U drugom koraku kad su podaci već zapisani u sustav APIS-a, bilo kakav pokušaj da se oni promjene se odmah evidentira i naš sustav evidentira. Takvih pokušaja nije bilo'', kaže Saša Bilić iz APIS-a.

Država će nastaviti s mjerama, ali...

Država će i idućih mjeseci nastaviti podupirati turističke grane koje drže naše gospodarstvo. ''Turizam ćemo i u naredna tri mjeseca pratiti određenim mjerama, ali one će biti modificirane i neće biti takve kakve su bile u ožujku, travnju i svibnju'', rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

A ministar turizma Fari Capelli šalje oštru poruku onim koji bi možda naštimavali promet kako bi dobili potpore. ''Oni koji riktaju – znamo kako treba s njima. Od kažnjavanja, pa svega što treba u skladu sa zakonom napraviti. Nema s njima razgovora'', poručio je.

Porezni prihodi u svibnju upola su manji nego u svibnju prošle godine, a uplaćeno je i 27 posto manje doprinosa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju