Ugostiteljstvo je jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći od pada broja izdanih računa. Na najavu ministra financija da će Porezna uprava istražiti o čemu je riječ, reagirali su ugostitelji. Ministar turizma Gari Capelli šalje oštru poruku onima koji namještaju promet kako bi dobili državne potpore.

Galerija


Novo normalno za splitski restoran vlasnice Jelene Tabak znači lošiji posao nego prošle godine. ''Vjerujem da je broj izdanih računa manji jer smo radili manje, poslovalo se manje, a vrijednost računa je manja jer su to pretežito naši ljudi. Njih pet dođe i pije esspresso, dok bi prije došlo pet Australaca i pilo pet piva, pa pet koktela'', kaže Tabak.

Vezani članci Prazni Dubrovnik Dubrovački ugostitelji i poduzetnici revoltirani: Lokali su im zatvoreni, ali Grad i dalje traži da plaćaju najam prostora i površina Dubrovački turisti Počinju se osjećati posljedice koronavirusa: Dubrovnik je prvi procijenio štete, najavljuju se moguće uštede i pomoć poduzetnicima

Ugostiteljstvo je jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti računa veći od pada broja izdanih računa, pa je ministar Marić najavio provjeru.

Može li se varati sustav?

''Sad i jest vrijeme da se radi porezni nadzor. Ja samo mogu reći da porezna ima sve podatke koji su pod istom kapom smještaj i ugostiteljstvo, pri čemu je smještaj nosio puno veće iznose, pa kad je ministar Marić spomenuo ugostiteljstvo, mislim da je imao lapsus lingua i mislio uslugu smještaja'', rekla je Jelena Tabak.

Može li se prevariti sustav, pitali smo APIS. ''Svi porezni obveznici šalju podatke u sustav fiskalizacije potpisan elektronskim ključem. U slučaju da to nije ključ i ne odgovara onome kako bi trebalo, podaci se ne bi zabilježili na sustav. U drugom koraku kad su podaci već zapisani u sustav APIS-a, bilo kakav pokušaj da se oni promjene se odmah evidentira i naš sustav evidentira. Takvih pokušaja nije bilo'', kaže Saša Bilić iz APIS-a.

Država će nastaviti s mjerama, ali...

Država će i idućih mjeseci nastaviti podupirati turističke grane koje drže naše gospodarstvo. ''Turizam ćemo i u naredna tri mjeseca pratiti određenim mjerama, ali one će biti modificirane i neće biti takve kakve su bile u ožujku, travnju i svibnju'', rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

A ministar turizma Fari Capelli šalje oštru poruku onim koji bi možda naštimavali promet kako bi dobili potpore. ''Oni koji riktaju – znamo kako treba s njima. Od kažnjavanja, pa svega što treba u skladu sa zakonom napraviti. Nema s njima razgovora'', poručio je.

Porezni prihodi u svibnju upola su manji nego u svibnju prošle godine, a uplaćeno je i 27 posto manje doprinosa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr