Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruženje Srba iz Hrvatske u Beogradu oštro je u srijedu osudilo hrvatsku odluku o priznanju neovisnosti Kosova, kojom je Zagreb "albanskoj manjini u Srbiji priznao pravo na državu, što je uskratio Srbima kao konstitutivnom narodu u Hrvatskoj".


Kako se navodi u priopćenju te nevladine organizacija, odluku hrvatske Vlade Srbi iz Hrvatske su, 13 godina nakon egzodusa, dočekali kao "još jednu pljusku hrvatske države".

Vezani članci Hrvatska vojska - 2 Nove tenzije na relaciji Zagreb - Beograd: "Njih smeta sve, oni i dalje drže svoju javnost u nekoj polutenziji. Albanska većina na Kosovu priznata je od skoro cijelog EU-a" Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić (Foto: AFP) Dačić jamči da će još država povući priznanje Kosova, no ipak ne isključuje prijem u UN

"Srbi u Hrvatskoj bili su konstitutivni narod, imali su teritorijalnu oblast pod međunarodnom zaštitom sa svim prerogativima države, od valute do vanjskih poslova", navodi se u priopćenju i dodaje da su usprkos tome, hrvatske oružane snage Srbe "brutalno uklonile s vjekovnih teritorija, a hrvatska država konfiscirala njihovu imovinu". Navodi se također da Hrvatska nije ispunila niti jednu obvezu - povrat stanarskog prava, mirovine, konvalidaciju radnog staža, podjelu dionica te da su Srbi koji su ostali u Hrvatskoj "i dalje građani drugog reda".

>> Mesić: Priznanje Kosova je realnost

>> Vukovar: SDSS - Vladina odluka o priznanju Kosova opasan presedan

>> Hrvatska priznala Kosovo!

"Tako su dvostruki standardi postali tužna realnost. Albanci kao nacionalna manjina na Kosovu i Metohiji mogu dobiti državu, a Srbima iz avnojevske (komunističke) Hrvatske, koji su živjeli kao autohtoni, suvereni i konstitutivni narod, zabranjeno je čak i da se vrate u zavičaj", navodi Udruženje Srba iz Hrvatske, te dodaje da priznanjem Kosova Hrvatska jasno stavlja na znanje državi Srbiji kakvu vrstu odnosa želi graditi u budućnosti.

Vlada u Zagrebu je odlukom o priznanju neovisnog Kosova "prevršila svaku mjeru" i sprječava daljnji razvoj dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, ali i daljnje europske integracije Hrvatske, navodi se u priopćenju.