Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruženje Srba iz Hrvatske u Beogradu oštro je u srijedu osudilo hrvatsku odluku o priznanju neovisnosti Kosova, kojom je Zagreb "albanskoj manjini u Srbiji priznao pravo na državu, što je uskratio Srbima kao konstitutivnom narodu u Hrvatskoj".


Kako se navodi u priopćenju te nevladine organizacija, odluku hrvatske Vlade Srbi iz Hrvatske su, 13 godina nakon egzodusa, dočekali kao "još jednu pljusku hrvatske države".

Vezani članci Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić (Foto: AFP) Dačić jamči da će još država povući priznanje Kosova, no ipak ne isključuje prijem u UN Slika nije dostupna Masovni prosvjed Srba na sjeveru Mitrovice

"Srbi u Hrvatskoj bili su konstitutivni narod, imali su teritorijalnu oblast pod međunarodnom zaštitom sa svim prerogativima države, od valute do vanjskih poslova", navodi se u priopćenju i dodaje da su usprkos tome, hrvatske oružane snage Srbe "brutalno uklonile s vjekovnih teritorija, a hrvatska država konfiscirala njihovu imovinu". Navodi se također da Hrvatska nije ispunila niti jednu obvezu - povrat stanarskog prava, mirovine, konvalidaciju radnog staža, podjelu dionica te da su Srbi koji su ostali u Hrvatskoj "i dalje građani drugog reda".

>> Mesić: Priznanje Kosova je realnost

>> Vukovar: SDSS - Vladina odluka o priznanju Kosova opasan presedan

>> Hrvatska priznala Kosovo!

"Tako su dvostruki standardi postali tužna realnost. Albanci kao nacionalna manjina na Kosovu i Metohiji mogu dobiti državu, a Srbima iz avnojevske (komunističke) Hrvatske, koji su živjeli kao autohtoni, suvereni i konstitutivni narod, zabranjeno je čak i da se vrate u zavičaj", navodi Udruženje Srba iz Hrvatske, te dodaje da priznanjem Kosova Hrvatska jasno stavlja na znanje državi Srbiji kakvu vrstu odnosa želi graditi u budućnosti.

Vlada u Zagrebu je odlukom o priznanju neovisnog Kosova "prevršila svaku mjeru" i sprječava daljnji razvoj dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, ali i daljnje europske integracije Hrvatske, navodi se u priopćenju.