Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeni su

Nevjerojatna prevara u Zagrebu: Dvojac glumio ozbiljne ulagače, ljudi im davali stotine tisuća eura

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
31-godišnjak i 36-godišnjakinja na području Zagreba su prevarili nekoliko osoba i pritom zaradili nevjerojatnih 350.000 eura.

Nesvakidašnja prijevara na području Zagreba. Policija je uhitila 31-godišnjaka i 36-godišnjakinju zbog sumnje da su prevarili nekoliko osoba i pritom ih oštetili za 350.000 eura

Sumnja se da su osumnjičeni osobama lagali da će im pružiti usluge investiranja pri kupnji i prodaji robe na tržištu kapitala. 

Nakon što je oštećeni muškarac povjerovao u njihovu lažnu priču, početkom 2020. godine je s osumnjičenim sklopio ugovor o pružanju konzultantskih usluga. Muškarac im je tada na raspolaganje dao 81.500 eura. Lagali su mu da za njega ostvaruju dobit, da bi nakon toga, od kraja 2022. godine izbjegavali povrat novca. Na kraju su prekinuli kontakt s njim, a novac nisu vratili.

Prevarili još četiri osobe 

Osumnjičeni su prevarili još četiri osobe. Obećali su im usluge investiranja pri kupnji i prodaji robe na tržištu kapitala za njihov račun, iako su svjesno znali osumnjičeni nema registriranu takvu djelatnost.

Oštećeni su i ovog puta, povjerovali u njihovu lažnu priču, sklopili fiktivne ugovore o pružanju konzultantskih usluga, temeljem kojih  su mu prenijeli novčane iznose na račun i to 19.850 američkih dolara, 226.720 kanadskih dolara i 75.500 eura.

Nakon zaprimljenog novca, osumnjičeni su im zajedno lagali da će njihov novac biti uvećan trgovanjem na međunarodnom tržištu kapitala. Također su lažno prikazali kako će im novac u bilo kojem trenutku biti isplaćen kada oni to zatraže.

Nakon nekog vremena, u tri navrata osumnjičeni je vratio 3000 britanskih funti i 600 eura, dok su preostali novac zadržali za sebe.

Pročitajte i ovo Urušio se pločnik ispred zgrade u Benkovcu Propao Benkovac Građani u šoku: Usred grada otvorila se ogromna rupa, a iz nje se širi jak smrad

Osumnjičenima predao 25.000 eura 

Na isti način prevarili su još jednog muškarca koji je na svojoj adresi stanovanja na području Zagreba, osumnjičenom predao oko 25.000 eura, koje je, prema dogovoru, trebao uvećati trgovanjem na međunarodnom tržištu kapitala. To nije učinio već je novac zadržao za sebe. Vratili su mu samo 1.000 eura, a preostali novac zadržali za sebe.

Sveukupna šteta nastala ovim kaznenim djelima iznosi oko 350.240 eura.

Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu obavljena je pretraga doma i drugih prostorija kojima se koriste osumnjičeni, kao i pretraga osobnog automobila. Pronađeni su razni mobilni uređaji, prijenosna računala, skupocjene torbice, nakit te veći broj skupocjenih kubanskih cigareta i drugo, za koje se sumnja da su kupljeni novcem pribavljenim od počinjenja ovih kaznenih djela prijevara.

Osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene