Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stvar opće kulture

Svakoga sata jedna osoba umre od ove pojave, a rijetki znaju što učiniti: "Ovime ćete moći spasiti bližnjeg ili nekog sugrađanina"

Aktualno Galerija Pregledi na Zrinjevcu - 4 Pregledi na Zrinjevcu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pregledi na Zrinjevcu - 3 Pregledi na Zrinjevcu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pregledi na Zrinjevcu - 2 Pregledi na Zrinjevcu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pregledi na Zrinjevcu - 1 Pregledi na Zrinjevcu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Ivana Bortolan Pajić, voditeljica projekta ''Oživi me'' Galerija 1/8 >>
U Zagrebu je održana edukacija o pružanju prve pomoći pod nazivom "Oživi me". Također je održana i akcija preventivnim pregleda srca i štitnjače. Detalje pogledajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Hrvoje Klarića.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu održana je akcija ''Oživi me'', kojoj je cilj bio educirati ljude o srčanom udaru. Prema statistikama, svakoga sata jedna osoba umre od srčanog zastoja.

Zaklada Hrvatska kuća srca zalaže se za uvođenje edukacije prve pomoći i u škole, a u cijelom projektu imaju potporu i Ministarstva zdravstva.

"Mi smo educirali više od 8000 osoba, ali pred nama je tu još jako puno posla jer u Hrvatskoj. Nažalost, 9000 osoba izgubi život od srčanog zastoja, a manje od 10 posto građana zna pružiti prvu pomoć“, rekla je Ivana Portolan Pajić, voditeljica projekta ''Oživi me''

"To je dio opće kulture, općeg obrazovanja, kao što učite mnoge druge stvari koje vam mnoge trebaju manje u životu nego ovo. Ovime ćete moći spasiti bližnjeg ili nekog svojeg sugrađanina kojem se dogodi takva tragična situacija“, rekao je akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uznemirujuće prijetnje Očajnički vapaj dviju djevojaka u strahu: ''Nitko nas ne štiti od nasilnika. Ne želimo biti nova Nizama"

A na Zrinjevcu je održana akcija u kojoj su građani mogli obaviti preventivne preglede. Tako su svi zainteresirani imali priliku obaviti pregled srca, ultrazvuk štitnjače, ali i proći školu nepušenja. Ovoj hvalevrijednoj akciji priključili su se mnogi, a iz Grada tvrde da ovim potezom stavljaju zdravlje građana na prvo mjesto.

"Hrpa pregleda se može obaviti, oči, ultrazvuk, pregledavamo srca, tlakove, mentalno stanje, svašta se danas tu može naučiti i napraviti“, rekao je dr. Natko Beck koji je ujedno i jedan od organizatora.

"Mi u fokusu imamo javno zdravstvene akcije brigu i želju da građane potaknemo da je prevencija i rano otkrivanje bolesti veliki doprinos u ozdravljenju samih građana“, rekla je zamjenica pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Romana Galić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene