Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"first come, first serve"

Najbrži prst ili trajni poziv za europska poduzetnička sredstva, Habijan poručuje: "To morate pitati novog ministra"

Aktualno Galerija Damir Habijan Damir Habijan Foto: Dnevnik Nove TV Ana Fresl Ana Fresl Foto: Dnevnik Nove TV Dokumenti - 1 Dokumenti - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Dokumenti - 2 Galerija 1/4 >>
Vraća se podjela europskih poduzetničkih sredstava, poznatiji i kao najbrži prst. Bivši ministar Damir Habijan ograđuje se od toga, a detalje pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Barbare Golje.

Nakon stanke od 2 godine, vraća se - najbrži prst u prijavljivanju za europska poduzetnička sredstva. Ministar Davor Filipović tu praksu je ukinuo, a za vrijeme bivšeg ministra Damira Habijana stvoreni su preduvjeti za povratak te prakse, koja je sada za vrijeme najnovijeg ministra - vraćena.

Poduzetnici, svih veličina, i svakakvih prstiju mogu se javiti na poziv za prelazak na energetski učinkovito poslovanje. Prijave počinju 15. lipnja u 11h. Trajno je otvoren poziv ili u narodu primljen kao "najbrži prst".

"Prošlih godina kada je bio u upotrebi, bilo je oštećenih jer su ljudi uložili da im projektanti napišu te projekte“, rekla je Branka Prišlić iz Glasa poduzetnika.

Iz Ministarstva gospodarstva poručuju kako im se na prvi poziv nije javilo dovoljno poduzetnika. Prvi poziv raspisan je kao privremeno otvoren poziv gdje se vrednovanju pristupa po zaprimanju svih projektnih prijedloga, dok se u modalitetu trajno otvorenih poziva po kojem je raspisan drugi poziv projekti vrednuju prema vremenu podnošenja do iskorištenja sredstava.

"Radi se po principu „first come, first serve“ što znači tko se prvi prijavio, njega pregledavamo. Ako je prešao prag, on će biti predložen za financiranje“, objasnila je Arijana Vela.

Objasnila je i što se događa ako je netko 10 mjesta iza njega puno bolji.

"Ako su se do tada potrošili novci - ništa. Ako imate bolji projekt, a niste brže kliknuli ili predali dokumentaciju, nećete dobiti sredstva i to je ono što nije dobro“, rekla je Vela.

Dobro dođe ministru pravosuđa što više nije ministar gospodarstva.

"Ovaj trajno otvoreni poziv od 145 milijuna eura odnosi se na resursno i učinkovito gospodarstvo. Dakle sve je pripremljeno i sve je tu na ovo što vi govorite ja o tome ne znam ništa. Ja više nisam ministar gospodarstva, to morate pitati novog ministra. Dakle to je trajno otvoren poziv, a ne nikakav najbrži prst“, rekao je bivši ministar Habijan.

Najbrži prst je trajno otvoreni poziv, a trajno otvoreni poziv može biti najbrži prst. Hrvatska udruga poslodavaca sudjelovala je u izboru pravila igre.

"Nama je bila u redu ovakva forma trajnog poziva. To je mogući scenarij kad se spoji par elemenata: mala alokacija, previše interesa, prejednostavna prijava, prevelika stopa potpore“, rekla je Ana Fresl iz HUP-a.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin Govor na međunarodnom forumu Putin najavio borbu na još jednom frontu: "Rusija ostaje jedan od svjetskih lidera"

Na pitanje novinara zašto misli da do toga neće doći odgovorila je sljedeće:

"Ovdje neće doći jer ništa od toga nije točno. 145 milijuna eura, 300-njak projekata se očekuje, niska stopa potpore“, nadodala je Fresl.

A to nije pitanje za ministarstvo pravosuđa kao ni gospodarstva.

"Davno je to sve počelo i nema previše veze s ovim najnovijim ministrom Šušnjarom. Ova radna skupina radi 9 mjeseci i on je vjerojatno samo otvorio poziv“, istaknula je Fresl.

Pročitajte i ovo Ilustracija Grmljavinske ćelije Zagorje poharala tuča, poplavljene kuće i automobili: U Sloveniji padale ledene gromade

"U tom mandatu u tom razdoblju od 5 mjeseci nije bilo riječi o najbržem prstu. Mislim da je to pitanje za novog ministra, a ne za mene“, zaključio je bivši ministar Habijan.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene