Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U banskim dvorima

Premijer o cijeni goriva: "Vidjet ćemo je li potrebna intervencija. Bila je cijena nafte niža. Tad nitko ništa nije govorio"

Završio je sastanak vladajuće koalicije u Banskim dvorima. Premijer se poslije dotakao gorućih pitanja.

Nakon sastanka koalicije, koji će sad postati tradicija utorkom, premijer Plenković dao je izjavu za medije. Na početku je podsjetio na godišnjicu napada na Markov trg. Stoga su se Plenković i ministar Davor Božinović sastali s tada teško ozlijeđenim policajcem. On je bio u Banskim dvorima i dobro je. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Slika nije dostupna u Banskim dvorima Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije: "Nema govora o ukidanju COVID potvrda"

Komentirao je Plenković, među ostalim, drastično povećanje cijene goriva

"Razgovarali smo i o rastu cijena energenata. Kada govorimo o cijeni plina, kućanstva su sigurna do proljeća. Mislim da je to dobra i umirujuća poruka. Što se tiče cijena nafte, ona varira na svjetskom i na Mediteranskom tržištu. Porast onda uzrokuje i porast cijene goriva. Točno je, u strukturi litre benzina imate cijenu nafte, trošarine, marže, PDV.

Ministri Ćorić i Marić dobili su zadaću da detaljno prate razvoj situacije. Sutra će biti sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća. Na tu temu razgovarat ćemo s našim socijalnim partnerima. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati, je li potrebna određena intervencija. Za to postoje alati. U ovom trenutku pratimo vrlo detaljno situaciju", rekao je.  

Na pitanje koja je neka psihološka granica, odgovorio je: "Nećemo se igrati sa psihološkim granicama jer ne znamo što će biti sutra. Ne možemo biti nikakvi čarobnjaci i anticipirati dokle cijene mogu ići", rekao je.

"Bila je cijena niža, nitko ništa nije govorio"

"Bila je cijena nafte znatno niža u proteklih godinu dana pa smo bili oko 7, 8 kuna. Tad nitko ništa nije govorio, kako će iz trošarina financirati ceste i slične troškove", dodao je. I od Europske komisije se traže neke mjere zbog globalnog rasta cijena.

Odbacio je optužbe da Vlada pasivno sve promatra, a komentirao je podnošenje ustavne tužbe protiv COVID potvrda u zdravstvu koju je podnio Samostalni sindikat zdravstva. Misli da je odluka o potvrdama logična i u interesnu djelatnika i pacijenata. 

Upitan je i o sastancima Nikole Vukovića, Sandre Benčić i Darija Juričana.

"Ono što vidimo je jako puno lutanja, očito nedostatak nekih upravljačkih kapaciteta. To se događa ekipi koja je bila najglasnija i najbrža u vrlo lakonskom u optuživanju. To je višegodišnja tranzicija GONG-a u političke stranke. Sada plutaju, rade greške. Ja im želim svako dobro, Zagreb je i moj grad. Mi smo i Zagrebu dali beskamatni zajam. Što se tiče načina upravljanja, tko tu kome što govori, na vama je da propitujete", dodaje.  

 Što kažu parlamentarne stranke i očekuje li zapovjednu odgovornost za  slučajeva mlaćenja migranata?

"Vidjet ćemo. Ja još čekam pismeno izvješće ministra unutarnjih poslova. Oni očito provode temeljite izvide, da se utvrdi odgovornost. Generalni komentar svih partnera u parlamentarnoj većini je potpora radu hrvatske policije. Oni razumiju da je posao policajaca koja štiti granicu koja je toliko duga. Nije nimalo jednostavno. To radimo da bismo štitili svoj teritorij, ali i vanjsku granicu EU. Naravno da su svi partneri dali načelnu potporu radu policiju. Isto tako stava su da ni u kojoj situaciji ne treba koristiti silu ako nije nužno", zaključio je premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene