Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rodilište pred gašenjem

Zašto se sinjska djeca rađaju u - Splitu? "To je izravan udar na tradiciju, na identitet i naše korijene"

Aktualno Galerija Sinjsko rodilište, ilustracija - 3 Sinjsko rodilište, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sinjsko rodilište, ilustracija - 2 Sinjsko rodilište, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sinjsko rodilište, ilustracija - 4 Sinjsko rodilište, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Sinjsko rodilište, ilustracija - 5 Sinjsko rodilište, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr +1 Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Galerija 1/6 >>
Rodilište imaju, no dječji plač rijetko se čuje. U Sinju se lani rodilo dvoje djece, ove godine nijedno. Sinjska djeca rađaju se u Splitu pa je upitan opstanak rodilišta u tom kraju. Manjak porođaja otvorio je i još jedno pitanje - hoće li imati tko trčati Alku? Jer po statutu viteškog alkarskog društva alkar se mora roditi u sinjskoj krajini.

Dva brata, ista kuća, ali različito mjesto rođenja.

"Ja sam ovdje u Sinju, a ja sam u Splitu", rekli su Marin i Stipe te odgovorili na pitanje zezaju li se zbog toga: "Ne. Da. Ne. Ma nama je svejedno, glavno da smo se rodili."

U pravu je. No, sve će manje sinjske djece moći reći da su prvi put proplakali u Sinju.

U sinjskom rodilištu lani je rođeno tek dvoje djece, jedna djevojčica i jedan dječak. Ostale bebe rođene su u Splitu. Uistinu, zbog malog broja porođaja ovom rodilištu, baš kao i 2010. prijeti zatvaranje, poručila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić

Pročitajte i ovo Opasan promet u Karlovcu, ilustracija - 5 gdje je policija? Uznemirujuće snimke stižu iz Grada na Četiri Rijeke: "Oni više ne čekaju da padne mrak"

"Normalno kad se gasi rodilište da je to već neki znak da idemo unatrag, ne idemo naprijed. Bilo bi lijepo da ostane", izjavila je Miljenka Milanović.

Priču o sinjskom rodilištu Dnevnik Nove TV radio je i 2009. godine. Prikupljali su se potpisi da se rodilište ne ugasi.

"Sinjsko rodilište već je odavno ukinuto zbog toga što su ga pretvorili u zadesno rodilište. To je izravan udar na tradiciju, na identitet i na naše korijene", izjavio je Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

Prijetilo mu je i tada gašenje, iako se u Sinju rađalo više od dvjesto djece godišnje, a posljednjih godina bebe se broje na prste jedne ruke.

"Prije je rodilište bilo puno žena, danas puno mladih žena neće rađati prirodnim putem", istaknula je Vesna Čelik.

Stoga idu put Splita. Ove godine nijedna Sinjanka nije rodila u Sinju. Iako HZZO uredno plaća puni hladni pogon kako bi rodilište funkcioniralo.

"Međutim, ako dođe do toga da HZZO ne bude plaćao hladni pogon, onda na ovaj broj porođaja nije izgledno da će rodilište opstati. Trebat će razmišljati o tome da se ugasi", rekao je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Broj porođaja, kaže, drastično je pao još prije 12 godina, kad se otvorilo novo splitsko rodilište. Iz KBC-a Split danas nisu htjeli pred kameru, ali jasno je zašto žene idu onamo rađati. Jer imaju ono što nemaju u Sinju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, predsjednik - 3 Problemi u VSOA-i Tajna služba ostaje bez čelnika? Zbog sukoba Milanovića i Banožića ne može se naći nasljednik

"Rodilište u kojem nije moguće obaviti operativni zahvat, rodilište u kojem nije moguće obaviti carski rez", dodao je Rađa.

Nedostaje i anesteziolog. A hoće li nedostajati i alkara? Jer, statut kaže, mjesto rođenja mora biti Sinj, no i tu se situacija, čini se, mijenja.

"Na Alku se neće odraziti iz zato što svi porodi koji se obave izvan Sinja zbog opravdanih razloga, nema nikakve prepreke da ti dečki sutra mogu trčati Alku", objasnio je Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva.

Pa, iako je budućnost rodilišta upitna, straha za budućnost Alke nema.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene