Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u VSOA-i

Tajna služba ostaje bez čelnika? Zbog sukoba Milanovića i Banožića ne može se naći nasljednik

Aktualno Galerija Zoran Milanović, predsjednik - 3 Zoran Milanović, predsjednik - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović, predsjednik - 2 Zoran Milanović, predsjednik - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović, predsjednik - 1 Zoran Milanović, predsjednik - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mario Banožić, ministar obrane Mario Banožić, ministar obrane Foto: DNEVNIK.hr +1 Dogovor oko izbora ravnatelja VSOA-e, ilustracija - 1 Galerija 1/6 >>
Čini se kako bi vrh političke vlasti volio da se ni o problemima u vojno-obavještajnoj agenciji ne govori javno. Ne pronađe li se ekspresno i privremeno rješenje, Hrvatska za tjedan dana ostaje bez čelnog čovjeka Vojno sigurnosno-obavještajne agencija.

Ravnatelju Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Ivici Kinderu i službeno istječe mandat, a na vrhu vlasti nema dogovora oko njegova nasljednika, zbog čega bi VSOA  za tjedan dana mogla ostati bez čelnog čovjeka.

Za razliku od premijera Andreja Plenkovića, predsjednik Zoran Milanović nije prihvatio prijedlog ministra obrane Marija Banožića da se na tu funkciju imenuje general Mijo Validžić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rekordni financijski pokazatelji Padaju turistički rekordi: Brojke su bolje i od onih iz 2019., jedna se regija posebno ističe!

"Problemi se rješavaju za stolom i siguran sam da, ako su tog obima kako se tvrdilo u javnosti, a ja mislim da su manji, onda se to trebalo rješavati na drugačiji način", rekao je Banožić te odgovorio na pitanje novinara zašto predsjedniku smeta njegov kandidat: "Pitanje je zašto mu uopće smetam ja od prvog dana. Politika je jedno, vojska drugo. Političari su prolazni, vojska ostaje."

Svađa s predsjednikom odavno koči dogovor oko nasljednika. Upućeni kažu, ovaj će se tjedan tražiti privremeno tehničko rješenje.

"Ima odgovor na koji način ne samo voditi sustav nego i rješavati probleme koji su se nakupili", poručio je Banožić.

Bez političke suradnje - nema pomaka. Jer oko izbora se moraju složiti i Milanović i Plenković. Neozbiljno, pita li se bivšeg obavještajca koji podsjeća na blokadu institucije, ali i da su dužni nadzirati rad tajnih službi, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Ivana Pezo Moskaljov.

"Mislim da ne znaju ili ne žele znati koliko je ta dužnost važna. Sve što se sada događa blokira ili će blokirati rad ove vrlo važne komponente nacionalne sigurnosti.Obzirom na intenzitet njihovih osobnih prijepora ne znam kako će se završiti, međutim, mislim da bi oni trebali naći snage, sjesti i dogovoriti kako riješiti ovaj spor", izjavio je Ante Letica, bivši obavještajac u SOA-i.

I Markov trg zgrožen ležernošću u vrhu vlasti.

"Mi trpimo određene taštine, a oni na to nemaju pravo. Kad daju argumente onda će se vidjeti tko je u pravu, a tko je glumio uvrijeđenu frajlu", rekao je Božo Petrov. "Sigurno je ugrožena nacionalna sigurnost, ja neke stvari ne smijem ni reći kao član odbora za obranu", napomenuo je Stipo Mlinarić.

"Da postoji drama onda bi se riješilo, očito da i jedan i drugi smatraju da ne postoji kad ne reagiraju", istaknuo je Arsen Bauk te odgovorio na pitanje v.v je vama okej: "Bože moj, v.d. je v.d., to je u ovom slučaju kratica za 'vrlo dugo'.

Pročitajte i ovo Pronađen nestali mladić Oporavlja se u bolnici Nestao prije osam godina: Pronašli ga krvavog i prepunog modrica

Istodobno, vojnu agenciju potresaju i drugi problemi: USKOK istražuje sumnju u milijunsku pronevjeru na putnim nalozima među agentima. Zbog tog otkrića i drugih nepravilnosti, Milanović je i pokrenuo Kinderovu smjenu. No, odlučeno je da će ostati dok mu se ne pronađe zamjena.

Oni koji vode državu složili su se da vrh agencije mora otići, a nagomilani problemi riješiti, ali riješili ih nisu - niti pronašli zamjenu. Više od godinu dana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene