Obavijesti Video Pretražite Navigacija
cirkulira u populaciji

Bebe zaražene enterovirusom u bjelovarskoj bolnici stabilno: "Virus je u prethodnih nekoliko mjeseci izazvao teže infekcije"

Aktualno Galerija Goran Tešović, infektolog Goran Tešović, infektolog Foto: DNEVNIK.hr Zaraza beba u Bjelovaru, ilustracija - 2 Zaraza beba u Bjelovaru, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zaraza beba u Bjelovaru, ilustracija - 3 Zaraza beba u Bjelovaru, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zaraza beba u Bjelovaru, ilustracija - 4 Zaraza beba u Bjelovaru, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Srna Bijuk, reporterka Dnevnika Nove TV Galerija 1/6 >>
U čak dva rodilišta u zemlji istodobno buknuo je enterovirus. Ovi virusi cirkuliraju svake godine, ali ovo ljeto nešto opasniji soj, koji najteže pogađa malenu djecu. Neke od beba još su na liječenju, čut ćemo i uživo kako su, ali prvo izvještaj.

 U bjelovarskom rodilištu buknula je zaraza, no zadržala se na sedam beba. Novih slučajeva nema. Bebe koje su i dalje na liječenju u bjelovarskoj bolnici su stabilno.

Dvije su prevezene u zagrebačku Kliniku Fran Mihaljević, jedna ide na bolje, druga je stabilno.

"Jedna majka je nakon poroda razvila tegobe pa sumnjamo da bi se od nje moglo očekivati da se virus krenuo širiti", rekao je Vedran Trupac iz ZJZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

Enterovirus prije tjedan dana pojavio se i u bolnici Sveti Duh. Ukupno je zaraženo osam beba, dvije se i dalje liječe i, kažu iz bolnice, dobro su. Dio djece se liječio i u bolnici u Klaićevoj, njih četvero.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić rekao je je u petak otpušteno podljednje dvoje novorođenčadi rođene 9. i 12. lipnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Uhvaćen serijski provalnik, u jednoj večeri provalio u čak sedam auta u Splitu: Objavljeno što je ukrao

"One su potpuno urednog kliničkog statusa i stanja, jedno od tih novorođenčadi ima uz enterovirus i urinoinfekciju pa će još nekoliko dana ambulantno dolaziti", dodao je.

Nije enterovirus samo u rodilištima, cirulikura u populaciji. Tako je svake godine, najviše ljeti.

Enterovirusa ima više od 80 vrsta. Najčešće uzrokuju povišenu temepraturu, koja može biti praćena bolovima u grlu, osipom, ranicama u ustima. Rjeđe uzrokuje teže slučajeve poput upale moždane ovojnice, upale srčanog mišića i jetre.

Ove godine kruži upravo nešto opasniji soj. "Virus koji već u par europskih zemalja, još i prošle godine izaziva teške oblike bolesti kod novorođenčadi, ima izvještaja iz Francuske, Belgije, Italije već dulje vrijeme. Od uzoraka koji su dosada uzeti za jedan imamo potvrdu da je to baš taj ECHO 11", objasnio je epidemiolog iz HZJZ Bernard Kaić.

Da bi se saznalo kako je došlo do zaraze, iz bolnice Sveti Duh kažu kako još uvijek čekaju nalaz vode, kao i rezultate briseva zaposlenika i roditelja.

"Postoji mogućnost, mada je to puno manja šansa, da ide vodom i hranom, uglavnom ide sa čovjeka na čovjeka. U dječjem vrtićima bude, a imali smo i u rodlištima", rekao je Blaić i dodao da ovo nije prvi slučaj u rodilištu.

U bolnici Sveti Duh i bjelovarskoj općoj bolnici su na oprezu, nose se maske, pojačane su mjere dezinfekcije. Za sada su ovo jedina rodilišta u koja se virus probio.

Bebe su stabilno

Nisu sva novorođenčad izašla iz bolnice, neki od njih liječe se i u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk javila se iz bolnice s najnovijim informacijama.

"Tijekom dana bebi koja je stigla u teškom stanju, stanje se ipak nešto poboljšalo. Druga beba je stabilno", kazala je reporterka.

Cijeli dan tamo dežura pedijatrijski infektolog Goran Tešović koji je kazao da je jedno dijete posve dobro te vjeruje da će kroz nekoliko dana biti otpušteno iz klinike. Drugo dijete je u intenzivnoj jedinici i stabilno je. "Nešto je malo bolje", objasnio je.

Pročitajte i ovo Epizoda Simpsona u kojoj Homer ide na ekspediciju do Titanica Ispred svoga vremena Animirana serija predvidjela tragičnu ekspediciju? Pisac otkrio pozadinu priče epizode o Titanicu

Dijete je stiglo u vrlo ozbiljnom stanju. "S obzirom da se radi o upali srčanog mišića - to je po život opasno stanje", rekao je infektolog. 

Tešović je rekao da je kod jednog djeteta potvrđeno da se radi o virusu ECHO 11. "To je jedna nova situacija s obzirom da je to virus koji je u prethodnih nekoliko mjeseci izazvao nekoliko težih infekcija, uglavnom kod novorođene djece u nekoliko europskih zemalja".

"Sve ovisi o tome o kojem se eneterovirusu radi s obzirom da nemaju svi jednak potencijal izazivanja teže kliničke slike. Nažalost, čini se da se radi o jednom virusu koji može izazvati težu kliničku sliku", dodao je.

Cijeli razgovor pogledajte u prilogu.


 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene