Dvjestotinjak jedrilica sudjelovalo je na 19. Fiumanki, regati koja okuplja sve ljubitelje jedrenja, od sportaša do amatera u tradicionalnim plovilima.

Galerija


Dok je jučerašnja medijska regata, u kojoj je sudjelovala i ekipa Nove TV, prošla u znaku grmljavinskog nevremena, u subotu je dan bio kao stvoren za uživanje u moru. Na medijskoj regati ekipa Nove TV osvojila peto mjesto.

Vezani članci PR Vedran Mlikota, Marijan Ban, Jurica Pađen i Željko Jerkov među više od 1000 jedriličara na Viškoj regati Styx (Foto: IMDB) U moru okrutnosti, kapljica altruizma: Filmska potraga za rajem koja pronalazi samo pakao

"U petak smo dan proveli na brodu. Bio je 45 minuta vjetra, leda i kiše. Uistinu zanimljivo iskustvo", rekao je Vanja Margetić, novinar i član jedriličarskog tima Nove TV.

"Stvarno su bili uvjeti kakvi se mogu poželjeti za regatu. Bilo je dosta vjetra da svi lijepo jedre, a opet ništa što bi izazvalo nekakve nezgode", rekla je Ljiljana Ivetac, suorganizatorica Fiumanke.

Najljepši pogled na riječki akvatorij došlo je pogledati mnoštvo Riječana i turista koji su s riječkog Lukobrana pratili početak najveće riječke regate.

Točno u 12 sati po GPS vremenu startala je 19. Fiumanka s nešto manje od 200 brodova koji su jedrili u dvije grupe: regatnoj i obiteljskoj. Regatna grupa jedrila je do Omišlja, a obiteljska do Kostrene. Na samom početku već su se izdvojili favoriti Fiumanke: Maxi Jena by ACI, Adriatic Europa, Molo Longo i Generali brodovi su između kojih se vodila bitka za ukupnu pobjedu na ovogodišnjoj Fiumanki.

U trenutku starta vjetar je bio zapadnjak, jačine 10 do 12 čvorova, tijekom regate bio je u opadanju, no izdržao je upravo onoliko koliko je posljednjim jedrima trebalo da uplove u riječku luku. Regata se jedrila prema pravilima Fiumanke koja se zasnivaju na sigurnosti plovidbe, a sudjelovanje na Fiumanki je potpuno besplatno za sve sudionike.

Prvom brodu nije dugo trebalo da prođe cilj - prvi koji je to učinio u regatnoj grupi je Maxi Jena by ACI. U cilj je ušao u 13:36:17 i time postigao novi rekord Fiumanke, jer je dosadašnji rekord bio oko dvije minute sporiji. Tako je Maxi Jena by ACI postala pobjednik 19. Fiumanke, u svom trećem sudjelovanju na Fiumanki, koje im je donijelo prijelazni pokal za najbrži brod. Upornost i spretnost slovenske posade u prolasku 15 nautičkih milja duge rute Maxi Jeni by ACI isplatila se – čestitamo skipperu broda Gasperu Vincecu i cijeloj posadi!
U obiteljskoj grupi koja se jedrila do Kostrene pobjedu je odnijela jedrilica Eline s kormilarom Petrom Predovićem s vremenom od 13:25:00. Victory Cup pokal za najmlađu posadu osvojila je posada broda Molo Longo koja je imala prosjek godina 32.

Što se tiče 6. Europske medijske regate, ukupni pobjednik je list La Voce del Popolo. Drugo mjesto zauzeo je Kanal Ri, a treće mjesto mađarska TV kuća MTVA. Ukupni je to rezultat nakon tri odjedrena plova, jučerašnja dva i današnji treći.

Riječka luka proteklih nekoliko dana pretvorila se u marinu prepunu brodova, a pohodili su je i ove godine u velikom broju zaljubljenici u more i jedra iz brojnih zemalja. Svake godine Fiumanka uvodi nove programe koje vezuje uz more i jedrenje, na samom početku nove turističke sezone, tako da kad je Fiumanka u pitanju, tada jedrenje nije samo jedrenje, a regata nije samo regata.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju