Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izdvojena sredstva za prevenciju

Dan ružičastih majica: "Sve je više vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama, a dio roditelja nije informatički pismen"

Članovi saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport ocijenili su, na Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, da je u porastu nasilje putem društvenih mreža te istaknuli da je Ministarstvo ove godine izdvojilo znatno veća sredstva za prevenciju vršnjačkog nasilja.

"Vršnjačko nasilje je iznad političkih stavova i podjela. I Ministarstvo znanosti i obrazovanja je prepoznalo taj problem i ove je godine izdvojilo daleko više sredstava u proračunu za sprečavanje vršnjačkog nasilja. Jedino prevencijom i edukacijom možemo nešto učiniti i ne smijemo zatvarati oči pred problemima nego ih rješavati", kazala je na konferenciji za novinare predsjednica Odbora Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta.

Pročitajte i ovo Dan ružičastih majica - 3 dan ružičastih majica Majicama i porukama protiv zlostavljanja: U Hrvatskoj je svako četvrto dijete žrtva vršnjačkog nasilja Slika nije dostupna Negativan trend U Hrvatskoj novi porast vršnjačkog nasilja

Danas peti put obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, kazala je, dodavši da su 2019. godine zabilježene 1743 inicijalne dojave, a vršnjačko nasilje najviše su prijavljivale škole, policijske postaje, zdravstvene ustanove i roditelji. Prednjače fizičko i verbalno nasilje ili kombinacija oba oblika, a sve češće se evidentira nasilje putem SMS-a ili društvenih mreža, napomenula je. Mjere poduzete protiv počinitelja, kojih je u 2019. godini bilo 1025 u najvećem broju bile su savjetovanje ili pomaganje obitelji, dodala je, istaknuvši da je u porastu nasilje putem društvenih mreža. U svjetlu pandemije COVID-a i nastave na daljinu to predstavlja daljnji izazov u smanjenju vršnjačkog nasilja, ocijenila je Vučemilović, navevši da to otežava činjenica da velik dio roditelja nije u dovoljnoj mjeri informatički pismen i nisu upoznati s aktivnostima svoje djece na društvenim mrežama.

"Vještine za adolescente"

Vesna Bedeković iz HDZ-a kazala je da je Ministarstvo u prošloj godini financiralo 59 preventivnih programa u školskom okruženju u iznosu od 460 tisuća kuna, dok će se ove godine aktivnosti prevencije vršnjačkog nasilja financirati u iznosu od 2,7 milijuna kuna. Taj će se novac, kazala je, utrošiti na financiranje preventivnih školskih programa i timova za krizne intervencije, dok se na natječajima za dodjelu bespovratnih sredstava za projekte udruga izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja financiralo 11 projekata u iznosu od 810 tisuća kuna.

Važnim je istaknula pilot-program prevencije pod nazivom "Vještine za adolescente" koji je prošle godine proveden u suradnji s Uredom UN-a za droge i kriminal, Uredom za suzbijanje zlouporabe droga, Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva, u što je bilo uključeno 90 učitelja i stručnih suradnika koji su u provedbu programa uključili 1400 učenika.

"Uloga škole i odgojno-obrazovnog sustava od presudnog je značaja u prevenciji vršnjačkog nasilja, kao i uloga obitelji, ali i društva u cjelini zbog čega je potrebno posebnu pozornost posvetiti odgoju mladih generacija u sprečavanju svih oblika nasilja", poručila je Bedeković, podsjetivši da se novi kurikulumi iz 2019. godine prevencijom nasilja bave kroz međupredmetne teme. Cilj im je kod mladih koji su u formativnoj dobi razvijati pozitivnu sliku o sebi, samopoštovanje, samopouzdanje, prepoznavanje vlastitih vještina i nošenje s vlastitim emocijama, kao i usvajanje empatije, odgovornosti i nenasilnog rješavanja sukoba kako bi mladi uspješno djelovali u zajednici, kazala je.

Jeckov: "U Vukovaru ponovno sukob maloljetnika"

Dragana Jeckov iz SDSS-a kazala je da ju je zatekla vijest da se na Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u Vukovaru ponovno dogodio ozbiljni sukob maloljetnih vršnjaka, s ozbiljnim tjelesnim ozljedama. Naime, dodala je, trojica su primljena u vukovarsku bolnicu s ranama od teleskopskih palica i povredama koje je izazvao suzavac.

"U potpunosti se slažem s onim što su kolegice rekle, međutim, u Vukovaru očigledno imamo demonstraciju gotovo svakodnevnog vršnjačkog nasilja, maloljetničke delinkvencije i usprkos svim nastojanjima policije i škola koje se trude zaustaviti ih, to im ne polazi za rukom. Očigledno je u Vukovaru potrebno učiniti nešto što će imati bolju reakciju i spriječiti vršnjačko nasilje koje se događa", kazala je.

Naglasila je i da danas namjerno ne želi govoriti tko je koga napao. I napadači i žrtva su maloljetnici, a sve se događa za vrijeme velikog odmora, ispred Tehničke škole u Vukovaru, rekla je, ustvrdivši da smo zakazali kao društvo.

"Možda je baš danas potrebno govoriti kakve se ozbiljne stvari događaju u Vukovaru, a koje se prešućuju i stavljaju u formu sukoba međunacionalnih i međunavijačkih skupina. No, ovo je klasično nasilje koje treba zaustaviti i nebitno je tko je koje nacionalnosti jer imamo razbijene glave i zabrinute roditelje koji pitaju da li da šalju djecu u školu ili ne", upozorila je, najavivši da će odgovor potražiti u MUP-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene