Godinama su novac stavljali sa strane, na zajedničku štednju. Mnogi su time podmirivali izvanredne životne troškove, zajedničkim snagama podupirali jedni druge, a neki su čuvali za budućnost. No iz kase uzajamne pomoći sindikata senjske podružnice hrvatskih šuma, u kojoj je sudjelovalo stotinjak radnika, nestalo je 625 tisuća kuna. Emisija Provjereno večeras istražuje tko je krivac i gdje je nestao novac.

Galerija


Kasa uzajamne pomoći osnovana je 1996. godine. Mogli su sudjelovati samo članovi sindikata. S plaće bi im se svaki mjesec skidalo i odlazilo u kasu onoliko koliko su oni sami odredili, primjerice 50, 100 ili 200 kuna, o čemu je pisao DNEVNIK.hr. Neki su korisnici imali ušteđeno po tisuću, neki do gotovo 40.000 kuna. 

"Činilo mi se kao dobar način štednje u slučaju nekog, ne daj Bože, smrtnog slučaja ili nečega. Podigneš novce, npr. koliko si imao novca u kasi, pravilo je bilo da si mogao dignuti duplo i to bi se mjesečno, obročno odbijalo od plaće. Bilo bi prikazano sve na listama, vraćalo bi se natrag u kasu", kaže jedan od korisnika.

Da nešto nije u redu s novcem, posumnjali su tek prošle godine kada je blagajnica počela odugovlačiti s isplatama ili im je isplaćivala manje od zatraženog, pričaju. Pravi šok uslijedio je kada su otišli na banku i shvatili da na računu ima oko tisuću kuna.

Melani Magdić - 1 Melani napokon dobila drenažni prsluk – Nakon priče u Provjerenom dobri ljudi prikupili su dovoljno novca da joj olakšaju disanje

Jasminka Šoštarić Vanjak - 2 Ona je diplomirala, a svi mi iz toga možemo nešto naučiti: Jasminka (76) postala je magistra religijskih znanosti

Samo je jedna osoba, kažu, radila s njihovim novcem – blagajnica, no ona je tvrdila da o nestalom novcu ne zna ništa. Nije im preostalo ništa drugo nego da se obrate odvjetniku, kažu, i da se podigne kaznena prijava. Kako još uvijek ne znaju tko je uzeo novac, prijava je podignuta prema nepoznatoj osobi.

Ekipa Provjerenog stupila je u kontakt s blagajnicom te osobama iz izvršnog odbora kase, tzv. povjerenicima, koji su joj morali dati potpis kako bi se novac mogao podići s računa, a što su o cijelom slučaju rekli, pogledajte u večerašnjem Provjerenom.