Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvidi u tijeku

Gdje je nestalo više od 600.000 kuna? Očajni radnici Hrvatskih šuma ostali bez svoga novca, blagajnica poručuje: "Ništa ja ne znam"

Štednja novca (Foto: Dnevnik.hr)
Štednja novca (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Gdje je nestalo više od 625 tisuća kuna iz kase uzajamne pomoći? Pitaju se to članovi senjske podružnice Hrvatskog sindikata šumarstva nakon što su otkrili kako je prije više od godinu dana njihov novac koji su marljivo skupljali - ispario.

Očajni radnici o svemu su obavijestili policiju i državno odvjetništvo, no odgovora na pitanje gdje je nestala njihova ušteđevina još uvijek nema.

"Od svake plaće uplaćivali smo 50, 100, 200 kuna... koliko je tko već mogao. Zamračeno je više od 625 tisuća kuna i nitko ne zna gdje je taj novac. Kasa je osnovana još 1996. godine, a njezini članovi iz sredstava su mogli koristiti kratkoročne ili dugoročne zajmove", pričaju nam očajni radnici Hrvatskih šuma.

Romeo Butković, predsjednik Glavnog odbora senjske podružnice sindikata Uprave šuma, kaže kako je nakon što je preuzeo funkciju, blagajnicu kase pitao što se dogodilo s novcem, no ona je odugovlačila s odgovorima. 

"Kad smo je pitali gdje je novac, samo se nasmijala"

"Išli smo u banku i tražili izvide, vidjeli smo da se do 2015. godine kasa vodila na štednu knjižicu pod njezinim imenom te da je ona podizala novac. 2016. godine kasa je prebačena na sindikat", priča Butković.

Kako saznajemo od radnika, blagajnicu su na jednom sastanku pitali je li ona ukrala novac, na što se prema njihovim tvrdnjama ona samo nasmijala. 

Predsjednik Hrvatskog šumarskog sindikata Željko Kalauz potvrdio je kako se kasa do 2016. vodila na ime i prezime te da je prije četiri godine prebačena na sam Sindikat, ali bez njegove suglasnosti.

"Senj je imao svoju kasu koja nije bila pod Zagrebom. Kada sam prošle godine dobio informaciju da nema novca u kasi, sazvao sam sjednicu Nadzornog odbora u Senju. Blagajnica nam je dostavila stanje, ali je o svemu samo šutjela. Bojim se da novac možda nije nestao kad se prebacivao sa štedne knjižice", kaže Kalauz.

Krajem prošle godine podnesena je kaznena prijava za pronevjeru protiv nepoznatog počinitelja, no kako saznajemo od odvjetnika Sindikata Marka Križanca, do danas unatoč požurnicama ništa nije poduzeto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera vjetroelektrane Osumnjičeni direktor Hrvatskih šuma: "Nije bilo nikakvog reketa. Cijeli život živim sa šumama, šume su moj život"

Pročitajte i ovo Policijski izvidi u zgradi općine u Gračacu Sumnjiče je za primanje velikog mita Završeno ispitivanje Josipe Rimac u PNUSKOK-u: Obranu je iznijela u 45 minuta, a zbog umora nije odgovarala na pitanja istražitelja

"Prijava je podnesena 4. prosinca 2019., a u svibnju nam je odgovoreno kako su izvidi još u tijeku te trenutačno nema odluke o podizanju optužnice ili odbacivanju prijave", kazao je Križanec.

Blagajnica: "Ne znam ja ništa!"

Što o svemu kaže sama blagajnica, nismo uspjeli saznati jer odbija davati izjave.

"Ništa ja ne znam, završit ćemo razgovor sada", rekla nam je blagajnica i poklopila, dok na SMS-ove nije odgovarala.

Kakva je trenutačna situacija, pokušali smo provjeriti u Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci, no odgovorili su nam tek kako su spisi za vrijeme provođenja izvida i drugih radnji u državnom odvjetništvu do donošenja odluke o prijavi tajni.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene