Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeni civili i branitelji

U Petrovcima otkriveno spomen-obilježje masovnih grobnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Uprava za zatočene i nestale traga još za 1623 osobe nestale u Domovinskom ratu, i to je najteži posao koji je preostao', kazao je ministar Matić.

Ministar branitelja Predrag Matić i sin poginuloga hrvatskog branitelja Igor Budeć danas su u Petrovcima otkrili spomen-obilježje žrtvama ekshumiranim 2007. godine iz dviju masovnih grobnica u kojima su bili posmrtni ostatci osam ubijenih hrvatskih branitelja i civila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši ministar branitelja 'Ili sam postavio visoke standarde ili sam najveća budala u Hrvatskoj' Slika nije dostupna Dodijelio ključeve 59 stanova Matić potvrdio: Ministarstvo neće financirati pokretne WC-e

Podsjetivši da su na današnji dan prije 23 godine Petrovci bili okupirani, Matić je rekao kako je do sada u Hrvatskoj otkriveno 148 masovnih grobnica od kojih 55 u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Istaknuo je kako crna spomen-obilježja masovnih grobnica, postavljena diljem Hrvatske, podsjećaju na svu tragediju koja se dogodila Hrvatskoj u agresiji 1990-ih godina.

'Uprava za zatočene i nestale traga još za 1623 osobe nestale u Domovinskom ratu, i to je najteži posao koji je preostao, posao u koji se ulažu maksimalni napori', rekao je Matić i dodao da u tome imaju potporu i Katoličke i Pravoslavne crkve. Istaknuo je da je ta uprava omogućila anonimne dojave koje bi dovele do razrješenja sudbine nestalih te da ona ne traži krivce i počinitelje, nego lokacije na kojima su žrtve kako bi živi mogli pokopati svoje najmilije.

Podsjetio je kako je nedavno u Mostaru o problemu nestalih razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, koji mu je, 'iako nije neka utjeha, potvrdio da im Ovčara nije trebala'.

Matić: Žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu ne smiju više čekati

Matić je novinarima komentirao i najavljeno donošenje Zakona o pravima civilnih žrtava Domovinskog rata, rekavši kako je jučer održao sastanak s udrugama koje se bave tom problematikom. 'Postigli smo dogovor da će zakon biti pošten i dosljedan, a sve ono što bude pisalo u zakonu će se i provoditi', poručio je i dodao da se neće pisati nikakve odredbe koje poslije neće biti moguće provesti.

Na svečanom otkrivanju spomen-obilježja nazočne je pozdravio i povjerenik predsjednika Republike za hrvatske branitelje Vinko Kovačić, poručivši da svaka žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstven ispraćaj na posljednje počivalište. Istaknuo je da se predsjednik Ivo Josipović zauzima za temeljno pravo obitelji da doznaju sudbinu najmilijih, što ističe i u kontaktima s čelnicima u regiji kao preduvjet za bolje međudržavne odnose.

Selo Petrovci u općini Bogdanovcima naseljeno je pretežito rusinskom i ukrajinskom nacionalnom manjinom. U agresiji na selo 1991. poginulo je i nestalo 16 branitelja i civila, a nakon okupacije iz sela je protjerano 400 od 1200 stanovnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene