Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Specijalci na terenu

U moru kod Rijeke pronađena ogromna aktivna mina iz II. svjetskog rata: "Uz nju se nalazila dječja maska za ronjenje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protubrodska mina velike razorne moći iz II. svjetskog rata pronađena je krajem prosinca prošle godine nekoliko metara od obale na dubini od 25 metara.

Mina iz II. svjetskog rata pronađena je nedaleko Ville Olge na Pećinama, dijelu grada u kojemu se nalaze omiljene gradske plaže Riječana. Tijekom ronjenja pronašao ju je podvodni istraživač iz Rijeke, Velimir Vrzić.

Pročitajte i ovo Marko Filipović Oglasio se stožer Riječki gradonačelnik nakon uništavanja mine: "Pronašli smo još jedno minsko eksplozivno sredstvo, taj zahvat će biti jednostavniji" Eksplozija mine koja se nalazila u riječkoj luci Velika akcija VIDEO Objavljena snimka eksplozije mine: Snažan prasak more digao visoko u zrak

"Mina takve veličine posjeduje snagu da uništi, primjerice, svu kanalizacijsku i vodovodnu mrežu u blizini. Uz minu se nalazila dječja maska za ronjenje, gumena šlapa za more i još pokoji predmet s plaže", navodi.

Vrzić smatra da je mina tamo ležala 80 godina. Radi se o lokaciji koja, tvrdi, iz povijesne perspektive nije toliko neočekivana. Navodi da je upravo u Villi Olga nekada bilo zapovjedno mjesto njemačkih vojnih snaga.

Aktivna mina njemačke proizvodnje

Utvrđeno je da se radi o aktivnoj mini njemačke proizvodnje, izuzetno velike razorne moći, polegnutoj na morsko dno u razdoblju između 1943. i 1945. godine. Cilj polaganja bila je zaštita obale od mogućeg iskrcavanja savezničke vojske na obližnju plažu i eventualnog zauzimanja Ville Olge.

Pronalazak mine fotografirao je podvodni snimatelj Aleksandar Stančin, a naknadnim istraživanjem utvrđeno je da se radi o protubrodskoj mini - model EMC II koja sadrži od 100 do 150 kg čistog TNT-a, dovoljnog da uništi i potopi brod.

Preuzela je specijalna policija

O ovom pronalasku obaviještena je PU primorsko-goranska i Lučka kapetanija Rijeka. Pripadnici specijalne policije iz Zagreba potvrdili su na terenu da se radi o aktivnoj protubrodskoj mini nadomak gradske plaže. Oni su preuzeli i nadležnost o svemu što će se dalje događati s minom, tvrdi Vrzić.

"Kako se sudbina poigrala govori podatak da je mina polegnuta u more s broda pod tadašnjim imenom 'Kiebitz' koji je plovio pod zastavom 3. Reicha po predaji Italije saveznicima, a riječ je o današnjem brodu mira 'Galeb' koji je trenutačno na remontu i čeka svoj novi život u sklopu projekta prijestolnice kulture", istaknuo je Vrzić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene