Obavijesti Video Pretražite Navigacija
skriveni od pogleda

Nema tko nije odsjeo u luksuznim državnim rezidencijama: Pogledajte koji strani državnici preplanuli ten hvataju u Hrvatskoj

Državna vila (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Državna vila (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Državna vila (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Državna vila (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Državna vila (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Državna vila (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Fidel Castro i Josip Broz Tito (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
U luksuznim državnim rezidencijama, osim domaćih, ljeta vole provoditi i strani političari, glumci, državnici. Od Margaret Thatcher do predsjednika Slovačke, nema tko nije odsjeo u njima. Nekoliko stranih državnika i ove se godine odmara na hrvatskoj obali, ali u Vladi ne otkrivaju tko je od njih dobio pozivnicu za ljetovanje u jednoj od državnih rezidencija.

Luksuzne, na osami i skrivene od pogleda znatiželjnika, državne rezidencije osim domaćim političara godinama su omiljena ljetna destinacija i mnogim stranim državnicima. Oni na ljetovanje mogu o trošku hrvatskih poreznih obveznika, no samo ako ih pozovu premijer, predsjednik Sabora ili predsjednica Republike.

Pročitajte i ovo Lee Jae-myung Priznao "Ne želim da on to postane!" Muškarac optužen da je nožem izbo južnokorejskog političara: To je napravio iz suludog razloga Tomislav Sokol plesao u noćnom klubu Od šanka do podija Nije Sokol jedini koji voli plesati: Pogledajte kako partijaju i drugi hrvatski političari

Trend ugošćivanja kolega iz inozemstva još za vrijeme bivše države pokrenuo je Josip Broz Tito. Brijunima je prodefiliralo oko 90 predsjednika, ali i svjetski poznatih glumaca poput Richarda Burtona, Elizabeth Taylor i Sophie Loren.

Brijune je volio i Franjo Tuđman, pa je jednom prilikom ugostio tada već bivšu englesku premijerku Margaret Thatcher. "Ona je bila jako oduševljena što se tiče obale i cjelokupnog boravka u Hrvatskoj. Ono što je kuriozitet jest da je ona bila prva gošća u rezidenciji u Visokoj ulici u gradu Zagrebu. Bila je prva koja je boravila tamo'', priča Želimir Kramarić, bivši šef državnog protokola.

Orban ove godine nije bio na Smokvici

Osim na Brijunima, predsjednik Stipe Mesić svoje goste dočekivao je i u rezidenciji na Hvaru. U vrijeme mandata Ive Josipovića, 2013. godine, na Jadranu se odmarao slovački predsjednik Ivan Gašparović te irski predsjednik Michael Daniel Higgins. Godinu prije stigli su sada bivši makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, kao i predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev.

Preplanuli ten u Hrvatsku su došli uloviti i slovenski predsjednik Borut Pahor te bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić, ali ljetovanja su platili sami, baš kao i mađarski premijer Viktor Orban. Dnevniku Nove TV potvđeno je kako ove godine nije bio u rezidenciji na otoku Smokvica, koja je Mađarima dana u koncesiju.

Prorijedio se trend dolazaka stranih dužnosnika

Posljednjih se godina prorijedio trend ugošćivanja visokih dužnosnika. ''Oni ne žele da se to zna, a s druge strane žele opušteniji, relaksiraniji način svog odmora, nakon svega što u svom životu prolaze'', kaže Kramarić.

Kako se doznaje, jedan od posljednjih gostiju državnih rezidencija bio je bivši slovački predsjednik Andrej Kiska. Prošle godine predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odvela ga je na finale ATP turnira u Umagu, nakon čega je Slovak produžio na odmor u jednu od državnih vila.

Tko je od stranih državnika dobio pozivnicu da ljetovanje ove godine provede u jednoj od hrvatskih državnih rezidencija, pitali smo i Vladu, no nije stigao odgovor.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene