Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohranjivanje srčanih zalizaka i krvnih žila

U KBC-u Zagreb otvorena banka kardiovaskularnog tkiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U KBC-u Zagreb danas je otvorena banka kardiovaskularnog tkiva, prva takva banka ne samo u Hrvatskoj već i u regiji, u kojoj će se moći dugotrajno pohraniti srčani zalisci i krvne žile za presađivanje.

Ravnatelj KBC-a Zagreb akademik Željko Reiner ističe kako su bolesnicima dosad ugrađivani umjetni zalisci ili krvne žile, ili su upotrebljavani prilagođeni zalisci od životinja. Zahvaljujući banci, od sada će se moći ugrađivati ljudsko tkivo, koje će biti obrađeno i prilagođeno svakom pacijentu. Ono je bolje od umjetnih materijala koji mogu izazivati više nuspojava u pacijenata - od stvaranja krvnih ugrušaka pa nadalje.

'Banka kardiovaskularnog tkiva znatno će unaprijediti liječenje bolesti srca i krvnih žila, pa time počinje svojevrsno novo razdoblje u liječenju kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj. Pohranjivanje tkiva jedan je od strateških pravaca u budućnosti medicine i znanosti, a ujedno i prvi korak ka tkivnom inženjerstvu, odnosno uzgoju kardiovaskularnih tkiva za koja se očekuje da će biti budućnost u liječenju. Banka će biti povezana s mrežom transplantacijskih centara u Hrvatskoj', naglasio je Reiner.

Tkiva će se dobivati na isti način kao i ostali organi, a prva su već pohranjena u banku u koju su, po ravnateljevim riječima, uložena relativno mala sredstva jer se nalazi u proširenu prostoru banke matičnih stanica koja već djeluje u KBC-u Zagreb, kako bi se iskoristili isti resursi: vrhunski osposobljeni stručnjaci za rad sa stanicama te dijelom ista oprema.

Na svečanosti otvorenja bio je i državni tajnik u ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Ante Zvonimir Golem koji je rekao da je otvaranje banke kardiovaskularnog tkiva još jedan doprinos transplantacijskom medicini u kojoj je Hrvatska dosegnula visoko treće mjesto u svijetu.

Naglasio je kako u zadnje tri godine u zdravstvo unatoč krizi uloženo 10 milijarda kuna.

Nakon otvorenja banke održat će se znanstveni simpozij o presađivanju kardiovaskularnog tkiva na kojem će predavati ugledni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. (Hina)

Pročitajte i ovo Personalizirano liječenje - 2 Bolji ishodi liječenja Dobre vijesti za onkološke pacijente! Personalizirano liječenje tumora od sada i u Hrvatskoj Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene