Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljne optužbe

'U ime obitelji': Ministarstvo kulture prikriveno financira podupiratelje SDP-a i HNS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa "U ime obitelji" danas je prozvala Ministarstvo kulture da načinom odabira projekata na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima prikriveno financira podupiratelje SDP-a i HNS-a, a jednog od članova stručnog povjerenstva i predsjednika Novinarskog društva Zdenka Duku optužuju za pristranost i povezanost s vladajućim strankama.

Iz 'U ime obitelji' u priopćenju najavljuju kako će tražiti poništenje natječaja. Navode, naime, da je Ministarstvo kulture odabralo 42 postojeća medija te tri nova medijska projekta za drugi krug natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava, među njima i nepostojeći portal "Zlatne godine". Taj je portal, kažu, prijavio urednik portala Dalje.com Tomislav Galović, izmislivši internetsku domenu koja nije ni zakupljena te naveo da za njega rade novinari koji na njemu ne rade, ali čija su imena poznata članovima stručnog povjerenstva Ministarstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predstavili mjere za spas novinarstva Sindikat novinara i HND na sastanku s ministricom kulture: ''Raspravljali smo o pomoći medijskom sektoru i novinarima'' Slika nije dostupna Solidarnost s kolegama Nova TV za slobodu medija

To je povjerenstvo, ističu iz "U ime obitelji", pismeno ocijenilo portal koji ne postoji i koji nisu mogli naći na internetu, što po njihovu mišljenju znači da članovi povjerenstva (Đurđica Klancir, Mima Simić, Nina Ožegović, Agata Juniku, Krešimir Krolo, Marko Pekić i Zdenko Duka) nisu obavljali svoj posao za koji primaju naknadu.

Napominju i kako je sam Galović na portalu Dalje.com pitao Duku kako se to moglo dogoditi i kojim se kriterijima rukovodilo povjerenstvo koje je bolje ocijenilo portal koji ne postoji od, primjerice, portala Narod.hr. Predsjednik HND-a mu je, kažu, uzvratio: "Uskoro će vaši doći na vlast, pa ćete onda dobiti novce!".

Iz "U ime obitelji" stoga zamjeraju Duki da je time potvrdio kako je kriterij za prolazak na natječaju povezanost s aktualnom vlasti, kao i da vlast dodjeljuje novac poreznih obveznika samo portalima i udrugama koje percipira kao "svoje", među kojima su LGBT aktivistički portali, GONG, Forum.tm, Cenzura–televizija i radio, H-alter.

"Pristranost i povezanost Zdenka Duke s vladajućim HNS-om i SDP-om te zloupotreba položaja za financiranje njima sklonih portala predstavlja kršenje Kodeksa časti novinara HND-a. Dodjela sredstava namijenjenih potpori neprofitnih i novih medija za financiranje medija koji promoviraju svjetonazor koji SDP-ova vlada nameće građanima predstavlja prikriveno i zakonom nedopušteno financiranje političkog djelovanja SDP-a, HNS-a i njihovih partnera", stoji u priopćenju.

Duku prozivaju i da dijeli portale na "vaše i naše", zbog čega traže i očitovanje HND-a o Dukinim postupcima i izjavama, a potvrde li se Galovićeve tvrdnje o njegovim izjavama, najavljuju i zahtjev za njegovo razrješnje s mjesta predsjednika Novinarskog društva.

Podsjećaju i kako se na natječaj Ministarstva u kategoriji novih medija javio i news portal Narod.hr koji je pokrenula udruga "U ime obitelji", a koji je dobio nižu ocjenu od nepostojećeg, izmišljenog portala. Pozivajući se na službeno obrazloženje ocjene portala Narod.hr, iz "U ime obitelj" poručuju kako je Stručno povjerenstvo prekršilo Ustav jer je kao razlog dodjele niže ocjene navelo referendum o braku.

Stručnom povjerenstvu zamjeraju i da se nalazi u sukobu interesa jer je njegova članica Nina Ožegović potpisnica mnogih članaka portala forum.tm, koji se nalazi na 2. mjestu liste medija koji ocjenom povjerenstva prolaze u drugi krug. Zbog svega navedenog tražit će i razrješenje svih članova povjerenstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene