Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mimoišli zabrane

Kako je to moguće? Država zaposlila 10.533 zaposlenika za vrijeme najveće krize!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj je, prema podacima Ministarstva uprave koje prenosi Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, sredinom ožujka ove godine bilo zaposleno 63.129 državnih službenika i namještenika.

Sindikat je podatke o broju zaposlenih zatražio ponukan medijskim i političkim interpretacijama i zloporabama o broju zaposlenih u javnom sektoru, kaže se u današnjem priopćenju toga sindikata. Broj zaposlenih državnih službenika i namještenika je po podacima sindikata manji za 1.729 u odnosu na 2004. godinu, kada je broj od 64.858 zaposlenih utvrđen radi provedbe referenduma o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Pročitajte i ovo Profesor Dejan Verčič (Foto: Iz osobne arhive) KOMferencija Ugledni slovenski profesor o promjenama na tržištu rada kojima svjedočimo i u Hrvatskoj Slika nije dostupna Nije lako Gastarbajteri tvrde: 'Dosta njih se vrati plaćući'

2007. u državnoj je adminsitraciji bilo zaposleno 247.407 zaposlenika. Zanimljivo, kako je rasla kriza, tako je rasla i državna administracija koja je stala na 257.940. To znači da su 10.533 osobe dobile posao u državnoj administraciji za vrijeme najveće krize.

S obzirom da je bilo i zabrane zapošljavanja tijekom krize bilo je to pravo umijeće. Kada pogledamo strukturu svih ovih zaposlenih najviše ih je bilo zaposleno u agencijama, sudovima, školstvu, zdravstvu, a jednino je manje zaposleno u državi, a pod time se misli na ministarstva. Sreća je što smo ušli u NATO pa smo morali reformirati Oružane snage jer bi i tu bilo poražavajućih podataka.

Ministar uprave Arsen Bauk, koji je potpisnik dopisa u kojem se navodi broj zaposlenih, smatra kako podatke o trenutnom broju zaposlenih državnih službenika i namještenika nije moguće sadržajno i logički uspoređivati s 2004. godinom jer su od tada provedene reorganizacije i preustroji tijela državne uprave te nekoliko promjena djelokruga pa je znatan broj državnih službenika iz državne službe prešao u javne službe i obratno.

>> Ministar Bauk otkriva spremaju li se otkazi u državnoj službi

Sindikat pak smatra da je bespredmetno govoriti je li broj zaposlenika sa statusom državnih službenika i namještenika iz 2004. godine usporediv sa sadašnjim stanjem. Pritom napominje kako je samo u sustavu obrane više tisuća državnih službenika i namještenika dobilo otkaz, a broj im se smanjuje i promjenama djelokruga državnih tijela i privatizacijom pomoćno-tehničkih poslova. Pored toga, brojni službenici stradaju kao usputne žrtve političke podjele plijena u državnim tijelima, smatra sindikat.

Po podacima Ministarstva uprave, od ukupno 63.129 službenika i namještenika u tijelima državne uprave ih je 51.276, pravosudnim tijelima 8.169, a u oružanim snagama 2.285. U stručnoj službi i uredima Vlade radi 496 službenika i namještenika, Državnom uredu za reviziju 273, stručnoj službi Sabora 244, Uredu predsjednika Republike 149, stručnoj službi Ustavnog suda 105 itd. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene