Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatskoj je, prema podacima Ministarstva uprave koje prenosi Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, sredinom ožujka ove godine bilo zaposleno 63.129 državnih službenika i namještenika.


Sindikat je podatke o broju zaposlenih zatražio ponukan medijskim i političkim interpretacijama i zloporabama o broju zaposlenih u javnom sektoru, kaže se u današnjem priopćenju toga sindikata. Broj zaposlenih državnih službenika i namještenika je po podacima sindikata manji za 1.729 u odnosu na 2004. godinu, kada je broj od 64.858 zaposlenih utvrđen radi provedbe referenduma o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Vezani članci Unatoč obećanjima stižu ovrhe - 5 Dio javnih bilježnika izigrao dogovor s ministrom: Građane iznenadile plave omotnice koje su trebale stići tek u siječnju Profesor Dejan Verčič (Foto: Iz osobne arhive) Ugledni slovenski profesor o promjenama na tržištu rada kojima svjedočimo i u Hrvatskoj

2007. u državnoj je adminsitraciji bilo zaposleno 247.407 zaposlenika. Zanimljivo, kako je rasla kriza, tako je rasla i državna administracija koja je stala na 257.940. To znači da su 10.533 osobe dobile posao u državnoj administraciji za vrijeme najveće krize.

S obzirom da je bilo i zabrane zapošljavanja tijekom krize bilo je to pravo umijeće. Kada pogledamo strukturu svih ovih zaposlenih najviše ih je bilo zaposleno u agencijama, sudovima, školstvu, zdravstvu, a jednino je manje zaposleno u državi, a pod time se misli na ministarstva. Sreća je što smo ušli u NATO pa smo morali reformirati Oružane snage jer bi i tu bilo poražavajućih podataka.

Ministar uprave Arsen Bauk, koji je potpisnik dopisa u kojem se navodi broj zaposlenih, smatra kako podatke o trenutnom broju zaposlenih državnih službenika i namještenika nije moguće sadržajno i logički uspoređivati s 2004. godinom jer su od tada provedene reorganizacije i preustroji tijela državne uprave te nekoliko promjena djelokruga pa je znatan broj državnih službenika iz državne službe prešao u javne službe i obratno.

>> Ministar Bauk otkriva spremaju li se otkazi u državnoj službi

Sindikat pak smatra da je bespredmetno govoriti je li broj zaposlenika sa statusom državnih službenika i namještenika iz 2004. godine usporediv sa sadašnjim stanjem. Pritom napominje kako je samo u sustavu obrane više tisuća državnih službenika i namještenika dobilo otkaz, a broj im se smanjuje i promjenama djelokruga državnih tijela i privatizacijom pomoćno-tehničkih poslova. Pored toga, brojni službenici stradaju kao usputne žrtve političke podjele plijena u državnim tijelima, smatra sindikat.

Po podacima Ministarstva uprave, od ukupno 63.129 službenika i namještenika u tijelima državne uprave ih je 51.276, pravosudnim tijelima 8.169, a u oružanim snagama 2.285. U stručnoj službi i uredima Vlade radi 496 službenika i namještenika, Državnom uredu za reviziju 273, stručnoj službi Sabora 244, Uredu predsjednika Republike 149, stručnoj službi Ustavnog suda 105 itd. (Hina)