Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mijenjati sporazum!'

U RH slobodno šeću ubojice, silovatelji...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj slobodno šeće čak 311 osoba poput silovatelja Dragana Paravinje. Ministar Bošnjaković najavio je mogućnost promjene sporazuma između država dok zakon, kaže, ne treba mijenjati.

Iako po Hrvatskoj šeće 35 osoba koja su počinila kaznena djela protiv života i tijela, njih 5 koji su počinil djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, 6 za otmicu te još 265 za druga djela, ministar Bošnjaković smatra da zakon ne treba mijenjati. 'Što se promjena zakona tiče, mislim da tu nema nekakvih potreba. potrebno je eventualno proširiti sporazum koji imamo u regiji, a za sada smo određene sporazume i potpisali, vezano za izručivanje vlastitih državljana jedni drugima. Treba razmotriti i analizirati te sporazume i vidjeti u kojim segmentu ih treba proširiti', istaknuo je Bošnjaković. Dodao je kako su dosadašnji sporazumi sa Srbijom i Crnom Gorom pokrivali slučajeve počinjenih kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminala.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo nije pronađeno Načelnik policije o Dankinim ubojicama: "Oni o tome govore hladno, kao da su udavili mače". Otkrio i moguće razloge zašto kriju gdje je tijelo djevojčice Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Ministar je upitan što je s osobama koje slobodno šetaju Hrvatskom s kriminalnim dosjeima u drugim zemljama. 'Nije baš da im nitko ništa ne može, mi imamo i cijeli niz sporazuma vezanih za izvršavanje i preuzimanje izvršavanja kaznenih sankcija. U ovom konkretnom predmetu, da je bio zahtjev da se preuzme izvršavanje ove kaznene sankcije zatvora koja je izrečena u Srbiji, mi bismo to temeljem sporazuma mogli preuzeti. Međutim, formalno takvog zahtjeva nije bilo, a bez tog zahtjeva mi zapravo ne možemo izvršiti kazneno pravnu vlast druge države na našem području', zaključio je ministar pravosuđa.

na kraju je rekao da će Hrvatska zahtjev za izručenjem Dragana Paravinje podnijeti u što kraćem roku.

Policija RH traži 25 osoba zbog kaznenog djela protiv života i tijela. Pet osoba traži se zbog oduzimanja spolne slobode i ćudoređa, a šest zbog otmica. Ostali se traže zbog ratnog zločina, genocida, kaznenog djela pokušaja ubojstva, ilegalnog prebacivanja preko granice i sl.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko tvrdi na temelju ovih podataka da sustav nije zakazao. Dodao je kako treba puno koraka da informacije dođu do policije. Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a, istakao je kako policija ne može kontrolirati 311 osoba jer nema zakona po kojem bi tako postupala.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je promjenu sporazuma o suradnji država nakon slučaja Dragana Paravinje. Podsjetimo, Paravinja se slobodno šetao Hrvatskom zato što je hrvatski državljanin, iako je u isto vrijeme u Srbiji bio osuđen zbog silovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene