Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boravio u Albaniji

Hospitaliziran u dubrovačkoj bolnici: Objavljeni novi podaci o muškarcu za kojeg se sumnja da je obolio od ospica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dubrovačku bolnicu prošli je tjedan primljen muškarac za kojeg se sumnja da ima ospice.

Muškarac (34) s visokim stupnjem sumnje na ospice hospitaliziran je u dubrovačkoj Općoj bolnici u petak, u izolaciji je i prema njemu su provedene sve epidemiološke mjere, rekao je u ponedjeljak ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Pedijatar - 2 Slično kao ospice Hoće li roditelji plaćati kaznu ako odluče da neće cijepiti djecu protiv ove opasne bolesti? "Apsolutno alarmantna brojka"

Kako nam je rečeno u bolnici, klinička slika ukazuje na to da se radi o ospicama, no za konačnu potvrdu čekaju se rezultati testova iz Zagreba.

Ravnatelj Bekić je najavio kako bi serološka potvrda nalaza, koji je poslan na analizu u Zagreb, trebala biti poznata u utorak. “Pacijent ne zna je li cijepljen protiv ospica, a mi pretpostavljamo da nije. Riječ je o stanovniku mjesta Ston, koji je porijeklom s Kosova, gdje je proveo posljednja dva i pol tjedna pa sumnjamo da se tako i zarazio ospicama”, rekao je Bekić. Pacijent je za sada stabilno i dobro.

Obrađuju se osobe koje su bile u kontaktu s pacijentom

U tijeku je epidemiološka obrada svih osoba koje su s pacijentom bile u kontaktu, objavio je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

“Rezultate analize nalaza pacijenta znat ćemo sutra ili najkasnije prekosutra", poručili su..

"Pozivamo sve roditelje da provjere cjepne statuse svoje djece i ako su propustili neko cijepljenje neka se obvezno jave nadležnom školskom liječniku ili pedijatru”, istakli su iz Zavoda.

Kako nam je objasnio infektolog Stjepan Đuričić, bolesnici mogu najviše zaraziti druge upravo u ovom periodu kateralnom, kada bolesnik kašlje, kiše, kada de facto ima simptome upale gornjeg respiratornog sustava i tri dana osipa.

Ospice, poznate i kao male boginje, morbili ili desetodnevne ospice, vrlo su zarazna virusna bolest, a njezini su glavni znakovi povišena temperatura, kašalj i osip. Iako se ubrajaju u tipične dječje bolesti, od njih mogu oboljeti sve dobne skupine, a izvor je zaraze isključivo bolestan čovjek.

I na području Hercegovine prošli je tjedan zabilježen prvi slučaj oboljenja od ospica kod jednoga dječaka kao rezultat sve raširenije pojave necijepljenja djece, što bi moglo dovesti do epidemije, potvrdili su u četvrtak u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru.

Epidemija ospica nedavno je zahvatila i Srbiju, a ospice su problem i u Rumunjskoj.

Podsjetimo, u drugoj nasiromašnijoj zemlji EU-a, prema podacima iz travnja, gotovo 12 tisuća ljudi oboljelo je od ospica u zadnjih godinu i pol. Umrlo je njih 46. Među umrlima je 39 necijepljene djece mlađe od tri godine.

Prošli mjesec dramatično upozorenje objavio je i Hrvatski zavod za javno zdravstvoPoručili su kako "u skoroj budućnosti možemo očekivati epidemije ospica, rubeole, hripavca..." (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene