Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Bosni prodaju djevojke za 800 do 8000 dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima IOM-a (International Organization for Migration), balkanskom je "ženskom rutom" za nelegalnu trgovinu ljudima do sada prošlo nevjerojatnih 250 tisuća žena. U Bosni i Hercegovini, tvrde nevladine udruge, svatko može kupiti što želi, ovisno o financijskim mogućnostima.

Na prometnici Tuzla - Osijek, tvrde oni, u opskurnim objektima nude se djevojke i žene po cijeni od 800 do 5000 dolara. Oni koji znaju više, pričaju kako se u okolici Brčkog može vidjeti nezamislivo - djevojke u oskudnom rublju stoje na šanku, a kupci izvikuju cijene. Navodno, najvišu cijenu, i do 8000 dolara postižu mlade djevice.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Prvo takvo istraživanje provedeno lani u Srbiji pokazalo je kako je u Srbiji do sada bilo barem 700 slučajeva trgovine ženama, da je barem 940 osoba bilo u taj biznis uključeno, da je 94 djece bilo žrtvama trgovanja te da je i stotinjak muškaraca bilo među žrtvama trgovaca, oni pak najčešće radi radnog eksploatiranja i stavljanja u ropski odnos. 

U Hrvatskoj je u posljednje četiri godine detektirano 45 žena koje su bile predmet kupoprodaje, ali se računa kako je prava brojka višestruko veća.

Žrtve traffickinga su siromašne žene i djevojke, nižeg obrazovnog statusa, često i posve neobrazovane koje lako nasjednu na uvjeravanja o boljem životu. Jednom kad prijeđu granicu, oduzmu im se putovnica i sve isprave i prodaje ih se za dvije do tri tisuće eura vlasnicima europskih bordela.

Hrvatski Sabor baš ovaj tjedan raspravlja o Vladinu prijedlogu nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova. 

Ministrica obitelji Jadranka Kosor je upozorila da su stereotipi o spolnim ulogama još uvijek jaka prepreka stvarnoj ravnopravnosti spolova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene