Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milinović ne da na svoj zakon

'Tvrdnje o padu broja djece rođenje umjetnom oplodnjom su dezinformacija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ova zastupnica Romana Jerković u Saboru je prozvala ministra zdravstva Darka Milinovića da je inzistiranjem na, kako ga je nazvala, najrigoroznijem europskom zakonu o medicinskoj oplodnji naštetio parovima koji se liječe od neplodnosti, što je Milinović odbacio, a tvrdnje o padu broja medicinskom oplodnjom rođene djece kao posljedici lošeg zakona nazvao je dezinformacijama.

Jerković je, u aktualnom prijepodnevu, iznijela podatke udruge Roda i ravnatelja bolnice Sveti Duh po kojima je, od donošenja zakona, postotak postignutih trudnoća s 36 pao na 24 posto. Milinovića je upitala zašto je, unatoč tim podacima, toliko ustrajan i uporan da zadrži zakon, iako, naglasila je, metoda zamrzavanja samo neoplođenih jajnih stanica u svijetu nije prepoznata kao 'zlatni standard', a hrvatsko zdravstvo nije uhodano s tom metodom.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

>> Medicinska oplodnja i za izvanbračne zajednice

Ministar joj je odgovorio da se služi dezinformacijama. Napomenuo je da je ravnatelj Svetog Duha naveo da uzrok pada broja trudnoća na temelju medicinske oplodnje nije zakon, već činjenica da su tijekom ljeta bili kolektivni godišnji odmori, da se u listopadu renovirao odjel, a u studenome su liječnici bili na edukaciji. Odbacio je prigovore da je riječ o najrigoroznijem zakonu u Europi, istaknuvši da je od njegova donošenja za 17 posto porastao broj postupaka, a za 23 posto veći je broj postignutih trudnoća. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene