Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ popustio HSS-u

Medicinska oplodnja i za izvanbračne zajednice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na telefonskoj sjednici večeras izglasala i u Hrvatski sabor uputila amandman na prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji kojim bi se i izvanbračnim zajednicama omogućilo da pristupe medicinskoj oplodnji.

Sabor bi o tom amandmanu trebao raspravljati na sutrašnjoj sjednici, a prethodno je nekoliko vladajućih koalicijskih partnera najavilo da neće podržati prijedlog zakona u sadašnjem obliku. Prijedlogom se, naime, izvanbračnim zajednicama onemogućava medicinski potpomognuta oplodnja. 'Upravo je održana telefonska sjednica vlade na kojoj smo se dogovorili oko amandmana vlade koji je poslan Hrvatskome saboru', rekla je premijerka Jadranka Kosor novinarima na izlasku iz vlade, gdje je prethodno više od dva sata trajao sastanak koalicijskih partnera o trećem rebalansu proračuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očajni parovi 'zatrpavaju' nas mailovima 'Hvala što ste nam 'olakšali' put do roditeljstva' Slika nije dostupna Rizik za pacijente? Josipović traži izmjenu Zakona o umjetnoj oplodnji

>> Bajs zbog zakona o umjetnoj oplodnji bježao od novinara

Umjetna oplodnja može ako su izvanbračni partneri barem tri godineu zajednici

Ministar Milinović rekao je da je sretan pronađenim rješenjem 'Amandman se odnosi na izvanbračne zajednice i govori da se taj postupak može omogućiti i onim parovima, svakako muškarcu i ženi, koji žive u takvoj zajednici tri ili više godina, što moraju dokazati u izvanparničnom postupku. Ili manje (od tri godine), ako je u toj zajednici već rođeno dijete', rekla je Kosor. Na upit novinara kako se osjeća budući da je prilikom predstavljanja zakona u Saboru bio protiv takve odredbe, ministar zdravstva Darko Milinović rekao je kako je sretan što je pronađen modalitet koji će 'omogućiti što stabilniju zajednicu kako bi dijete bilo što sigurnije da će biti odgajano uz oba roditelja'.

>> Žene HSS-a protiv Prijedloga zakona o potpomognutoj oplodnji

Milinović očekuje da će time porasti broj brakova

'Našli smo taj modalitet i sretan sam zbog toga. Našli smo modalitet izvanbračne zajednice, neudate žene i neoženjenog muškarca koji u izvanparničnom postupku moraju dokazati da žive u toj izvanbračnoj zajednici. Dakle, formaliziramo je i onda mogu pristupiti medicinskoj oplodnji. Ali, ja očekujem da će na ovaj način porasti broj brakova', rekao je ministar. Prethodno su, nakon završetka sastanka koalicijskih partnera i prije telefonske sjednice vlade, čelnik HSS-a Josip Friščić i čelnica HSLS-a Đurđa Adlešič najavili da neće podržati zakon.

Hoće li HSS pristati na izmijenjeni prijedlog?

Friščić je naglasio da je 12.000 žena iz udruge žena HSS-a predložilo da se ne glasuje za taj zakon, te najavio da će takav prijedlog iznijeti na sastanku Kluba HSS-a, koji će se održati sutra u 9 sati, uoči sjednice Sabora. 'Predložit ću da mi ne podržimo zakon u ovom obliku', rekao je Friščić novinarima na izlasku iz Vlade. Adlešič je rekla kako HSLS 'sigurno neće podržati zakon takav kakav je predložen'. No, nije sigurno hoće li HSS pristati i na ovako izmijenjeni zakon, jer žene HSS-a traže i ukidanje zabrane zamrzavanja jajnih stanica. Sjednica kluba HSS najavljena je za 9 sati ujutro. (Hina/T.Š.)

Mislite li da je usvojeni zakon zbog amandmana manje konzervativan od prijedloga?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene