Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr)
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Mirela Alerić Puklin zatražila je u utorak, na vlastiti zahtjev, razrješenje s dužnosti zamjenice Županijskog državnog odvjetništva, no istaknula je da novac koji je u sklopu istrage u aferi Janaf pronađen u njezinu stanu pripada njezinu suprugu Goranu Puklinu.


''Novac pronađen u mojem stanu, koji koristi i moj suprug, nije novac Dragana Kovačevića, kojeg osobno i ne poznajem, već je to novac mog supruga. Sve okolnosti inkriminiranog događaja bit će predmet dokaznog postupka tijekom kojeg će biti potrebno razmotriti sve relevantne okolnosti u svrhu utvrđivanja stvarnog i istinitog činjeničnog stanja'', istaknula je u priopćenju Mirela Alerić Puklin.

Vezani članci Vinko Grgić izašao iz Remetinca - 1 Iz Remetinca pušten i Vinko Grgić, sad opet može u Sabor: "Pustite to, ne znam. Moram vidjeti što ću" Dragan Kovačević Dragan Kovačević izašao na slobodu: "Pozvat ću vas sve u Klub da popijemo piće. Nisam ukrao ni lipice, ja sam iz poštene obitelji..."

Tužiteljica je naglasila da je njezin rad na predmetu u slučaju Agrokor bio ''iznimno predan i savjestan'' te da je jedini razlog njezina razrješenja zaštita osobnih i obiteljskih prilika, kao i ugleda Državnog odvjetništva.

''Cijelu karijeru svoj posao obavljala sam moralno, etično, ažurno i kolegijalno, a u odnosu na događaj zbog kojega sam višekratno prozivana u javnosti, naglašavam da svojim radnjama niti u jednom dijelu nisam povrijedila dužnosti, obveze i odgovornosti postupanja zamjenika županijskog državnog odvjetnika'', zaključila je.

DORH tražio očitovanje

Državno odvjetništvo u subotu je izvijestilo da će nakon očitovanja zagrebačkog Županijskog državnog odvjetnika donijeti odluku o tužiteljici Alerić Puklin.

USKOK je ranije, ne otkrivajući identitet, izvijestio da je istraga u aferi Janaf proširena na Gorana Puklina, koji je pristao Kovačeviću sakriti 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka. Novac je navodno sakrio u svom stanu "u cilju da onemogući pronalazak i oduzimanje gotovine koju je pribavio počinjenjem kaznenog djela".

Ukupan broj osumnjičenih u aferi Janaf tako se popeo na 14 osoba koje Uskok tereti za niz koruptivnih nedjela, od trgovanja utjecajem i davanja mita do nezakonitog pogodovanja i zlouporaba položaja i ovlasti.

Još petero ih spremno priznati krivnju

Uz glavne aktere te korupcijske afere - vlasnika Elektroprometa Petek Kreše Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića, gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića pod istragom su i Tomislav Jelisavec, Katarina Gašparac, Zvonko Maras, Mirjana Prodan, Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler, Ljubomir Perušić i Goran Puklin.

Uskok jedino za Ivu Šuler nije tražio određivanje istražnog zatvora, iz USKOK-a su nakon priznanja nedjela pušteni Jelisavec, Gašparac i Maras.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je na priznanje krivnje spremno još petero osumnjičenika.