Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno odvjetništvo u Klagenfurtu danas je pojasnilo da nisu postavili nikakav novi zahtjev nadležnim hrvatskim pravosudnim tijelima da se bivšeg hrvatskog generala Vladimira Zagorca sasluša u Klagenfurtu u okviru istrage o slučaju Hypo banke, a daljnje postupanje u okviru pravne pomoći odredit će dogovorno ministarstva pravosuđa Hrvatske i Austrije.


Glasnogovornik državnog odvjetništva, dr. Helmut Jamnig, kazao je da Državno odvjetništvo u Klagenfurtu želi saslušati Zagorca kao osumnjičenika u okviru istrage u slučaju koruške Hypo Alpe Adria banke, i to konkretno zbog sumnje na udruživanje u kriminalnu organizaciju. Zbog toga je državno odvjetništvo u Klagenfurtu prije nekoliko mjeseci preko ministarstva pravosuđa postavilo zahtjev za pravnom pomoći nadležnim pravosudnim institucijama u Hrvatskoj. U zahtjevu se tražilo saslušanje Zagorca - ili da se njega prebaci u Klagenfurt ili da nadležni predstavnici odvjetništva iz Klagenfurta dođu u Hrvatsku i budu nazočni saslušanju koje, po njihovom zahtjevu za pravnom pomoći, provodi nadležni hrvatski sudac.

Vezani članci Slika nije dostupna Austrijanci žele ispitati Zagorca putem video linka Slika nije dostupna Počinje proces za Hypo: Gdje su nestale milijarde eura?

>> 'Malo previše glorificiramo austrijsko pravosuđe, Zagorec neće u Austriju'

Nakon što su izvršene sve pripreme i oba ministarstva pravosuđa provjerila svu dokumentaciju, zakazan je termin u Zagrebu, kamo su prošlog ponedjeljka stigla dva državna odvjetnika, predstavnik policije i službeni prevoditelj iz Klagenfurta, ali saslušanje nije moglo biti provedeno iz formalnih razloga. Naime, pojasnio je Jamnig, u Hrvatskoj je, da bi se provelo takvo saslušanje po zahtjevu za pravnom pomoći potrebno sudsko rješenje iz Austrije o pokretanju istrage zbog sumnje na kriminalno udruživanje. A po austrijskom Zakonu o kaznenom postupku takvo rješenje ne postoji jer je pokretanje takve istrage isključivo u nadležnosti Državnog odvjetništva i ono donosi odluku o pokretanju istrage, pa prema tome ne postoji ni sudsko rješenje.

Nakon toga, rekao je Jamnig, austrijsko se izaslanstvo vratilo u Klagenfurt, i Državno odvjetništvo u Klagenfurtu nije dalje postavljalo nikakve nove zahtjeve u vezi saslušanja Zagorca, nego iščekuju da resorna ministarstva 'dogovore modalitete' ispunjavanja austrijskog zahtjeva za pravnom pomoći.

Austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu u okviru istrage poslovanja koruške Hypo banke istražuje i previsoke iznose kredita koje je banka odobravala Vladimiru Zagorcu, dijelom i bez osiguranja. Istraga je proširena zbog sumnje na kriminalno udruživanje, a uz ostale osumnjičeni su Vladimir Zagorec i bivši šef uprave Hypa Guenter Striedinger.

Striedinger je u priopćenju javnosti prošlog tjedna odbio da je sudjelovao u bilo kakvoj organizaciji sa Zagorcem, 'ni u kriminalnoj ni u organizaciji bilo koje vrste'. Odvjetnica Vladimira Zagorca Višnja Drenski-Lasan izjavila je za medije da hrvatskom pravosuđu nisu dostavljeni dokumenti iz kojih bi bilo razvidno što austrijsko državno odvjetništvo konkretno njenom klijentu stavlja na teret i na temelju čega je pokrenuta istraga. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju