U Hrvatskoj se trenutačno odmara gotovo milijun turista, a jesu li prijavljeni, nadzire tek 60 turističkih inspektora. I dok ministar Cappelli priznaje da ih je premalo, Dnevnik Nove TV provjerava kako obračun s ilegalcima protječe na otoku Viru. Ondje je od početka godine do danas evidentirano više od dva milijuna noćenja, dok je realni broj mnogo veći.

Galerija +0 Premalo inspektora protiv turizma \

Kad nema inspektora, u nadzoru iznajmljivača virski su redari. Franjo Divković vlasnik je dvaju apartmana. Tvrdi da turiste redovno prijavljuje, ali ima i onih koji ne igraju pošteno.

Vezani članci Sanja Jurišić Prijestolnica Engleske već je odjenula božićno ruho, pogledajte kolike su cijene: "Ima građana Londona koji si ovo ne mogu priuštiti" Turistička pristojba po dubrovački - 4 Dok sve brine spas turističke sezone, na jugu Hrvatske nelogična poskupljenja: ''Situacija je neizvjesna. Ulaz rezervacija je jako spor''

U borbi s takvima značka komunalnog redara nema jednaku težinu kao ona turističkih inspektora.

„Prvenstveno, turistički inspektori mogu napisati kaznu, mogu kazniti ilegalnog iznajmljivača, dok komunalni redar to ne može“, objasnio je Frane Rudić, komunalni redar Općine Vir.

Čak 11.000 kuća na Viru čisti je dokaz da je broj od 60 turističkih inspektora, koliko ih ukupno djeluje u Hrvatskoj, premalen.

„Oni i mogu organizirati neke svoje akcije koje su najčešće kratkotrajne. Znači, pojave se na određenom mjestu u kratko vrijeme, ali se sistematski i sustavno ne provodi nadzor“, ističe donačelnik Vira Antonio Vučetić.

„Kod nas bi vjerojatno trebalo biti valjda jedan na jedan, pa bi bili sigurni da je to kako treba. Iz određenog dijela administracije mogao bi jedan dio, na neki način, poslužiti da ide u inspekcijske službe“, govori ministar turizma Gari Cappelli.

Nadzor provode i carinski službenici. Carinska uprava ne precizira njihov broj tvrdeći da ih je ljeti na terenu nekoliko stotina.

Od početka godine do kraja srpnja sankcionirali su 6.672 prekršaja u iznosu od gotovo 7.700,000 kuna.
Radeći na crno u svoju korist, iznajmljivači štete onima koji posluju legalno.

„On se bave ilegalno turizmom. Znači, ne plaća niti porez, niti boravišnu pristojbu. Automatski smanjuje prihode svojoj lokalnoj zajednici da može više investirati u turizam i krši zakon“, pojašnjava Mate Čulina iz turističke agencije „Vir turizam“.

Uhvaćenima s prstima u crnom turističkom pekmezu, kazne za neprijavljivanje gostiju kreću se do 10.000 kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju