Novi problemi sa školskim prijevozom. Ni peti autobus koji je poslala turistička agencija, za djecu koja su trebala na terensku nastavu, nije bio dobar, pa je putovanje otkazano.

Galerija


Umjesto dana u dvorcu Trakošćan, učenici petog razreda jutro su proveli čekajući autobus. Točnije, njih pet. Jer toliko je neispravnih i neadekvatnih autobusa po njih poslala turistička agencija koja je organizirala terensku nastavu.

"Nisam ljuta, bijesna sam!"

''Bijesna sam. Nisam ljuta, bijesna sam. Jutros sam stajala pred školom od 7 do 11, to je bio onaj prvi stupanj bjesnila, kad vidite da nešto zaista nije dobro i da djeca zapravo u cijeloj toj priči ispaštaju. Puna su nam usta djece, jako brinemo svi, jako se o svemu tome skrbimo, a ne možemo održati najobičniju terensku nastavu jer nemamo dovoljno dobre autobuse da njima prevozimo djecu'', rekla je Gordana Kajić, ravnateljica Osnovne škole Kustošija

Sobarica, ilustracija (Foto: AFP) Istra u borbi protiv nedostatka radnika: Stižu prvi turistički radnici s Filipina

Ministar turizma Garri Cappelli (Foto: Dnevnik.hr) Turistički djelatnici strepe zbog slabijeg interesa turista za Jadranom, a ministar poručuje: "Čeka nas vrlo zahtjevna godina"

O izletu je ravnateljica obavijestila policiju. Prije putovanja došli su pregledati autobus. Jutros su to učinili četiri puta i utvrdili da su svi autobusi neispravni. Tek je peto vozilo bilo u dovoljno dobrom stanju, no u njemu nije bilo dovoljno mjesta za svu djecu.

Inspekcija cestovnog prometa u posljednjih godinu dana provjeravala je više od 500 autobusa kojima se prevoze djeca.

Autobusi stariji od 15 godina

''Tom prilikom izrečeno je preko 700.000 kuna kazni. Prosječna starost autobusa kojim se prevoze djeca u RH je preko 15 godina'', rekao je Mario Madunić, pomoćnik ministra zadužen za kopneni promet i inspekciju.

Dakle starost autobusa koji prevoze djecu je oko 15 godina, a starost svih autobusa u Hrvatskoj oko 13 godina.

Kako bi prevozili djecu, prijevoznici moraju dobiti dozvolu za vozilo. No jednom kad ju dobijete - preostaje vam samo svake godine proći redovan tehnički pregled. Češće provjere predlaže i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

''Više se puta takva situacija ponovila. Sigurna sam da oni koji su nadležni, naše ministarstvo nije, trebaju uložiti dodatne napore i izmijeniti zakonsku regulativu ako je potrebno da bi se osigurala sigurnost naših učenika'', rekla je Divjak.

Za prijevoz učenika nadležno je ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Za slučaj učenika s Kustošije - pitali smo i agenciju koja je organizirala izlet. Odbili su komentirati i spustili slušalicu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Na splitskoj plaži curi septička jama: "To je obiteljsko mjesto, tu se ljudi kupaju normalno"