Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bilo je očekivano

Istra u borbi protiv nedostatka radnika: Stižu prvi turistički radnici s Filipina

Sobarica, ilustracija (Foto: AFP)
Sobarica, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
U Istru će ovo ljeto početi dolaziti turistički radnici s Filipina. To je nužno zato što više nema slobodnih radnika u najbližem okruženju, a potražnja za radnicima je velika.

Filipinci će raditi u najvećoj mjeri na poslovima sobarica i čistačica pa neće biti u izravnom kontaktu s gostima.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji Ugostiteljstvo - Ilustracija - 1 Poslodavci su očajni Sezona se bliži, a za radnike se nudi i do 35.000 kuna mjesečno: "Plaće idu gore, ali jako je teško naći kvalitetno osoblje"

Navodno, svi imaju iskustvo rada u turizmu i govore engleski jezik pa ne bi trebalo biti problema u njihovu prilagođavanju. Problema ne bi trebalo biti niti u komunikaciji s radnicima iz lokalne sredine, piše Glas Istre.

Manuela Kraljević, direktorica marketinga i prodaje pulske Arena Grupe, kazala je da oni primarno zapošljavaju osobe iz lokalne zajednice, ali određen broj radnika bit će iz drugih hrvatskih gradova te iz susjednih zemalja - BiH, Srbije i Crne Gore.

"Također, planiramo i jedan dio radnika s Filipina, uslijed čega smo započeli suradnju s nekoliko agencija za posredovanje u zapošljavanju", objasnila je Kraljević. Arena Grupa ove sezone planira zaposliti oko 800 sezonskih radnika, s tim da računaju i na jedan dio studenata, njih oko 250-300.

"Naglašavamo da očekujemo oko 70 posto povrata naših sezonskih radnika koji rade već dugi niz sezona", dodala je Kraljević.

Aktualno Ovo su okrutne snimke iz hrvatske luke koje su nastajale godinama, a svi su šutjeli dok nije stigla inspekcija iz Europe Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 1 Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 1 Foto: Provjereno Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 2 Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 2 Foto: Provjereno Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 3 Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 3 Foto: Provjereno Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 4 Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 4 Foto: Provjereno Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 5 Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 5 Foto: Provjereno +3 Iživljavanje na životinjama u istarskoj Luci Raša (Foto: Provjereno) - 6 Hrvatska Ovo su okrutne snimke iz hrvatske luke koje su nastajale godinama, a svi su šutjeli dok nije stigla inspekcija iz Europe 1/9 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene