Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tvrtka Hrvatske autoceste primila je na prigodnoj svečanosti u Bruxellesu nagradu međunarodne udruge autoklubova za tunel 'Brinje', na auto-cesti Zagreb-Split koji je proglašen za najsigurniji tunel u Europi za 2007.


Tunel 'Brinje' osvojio je prvo mjesto između 51 tunela koliko ih je prošle godine u sklopu Europskog programa sigurnih tunela testirano u cijeloj Europi.

Vezani članci Iseljavanje mladih, ilustracija (Foto: Pixsell, Tomislav Miletić) Auf Wiedersehen, Kroatien: Lani se više od 26 tisuća Hrvata iselilo u Njemačku Europski sud za ljudska prava, ilustracija Hrvatska u Strasbourgu izgubila tri slučaja zbog povrede prava na pošteno suđenje

Od 51 tunela minimalne dužine 1000 metara, testiranih u 13 europskih zemalja, 18 tunela ocijenjeno je vrlo dobrim, 11 dobrim, 12 prihvatljivim, a 10 ih nije prošlo test. Hrvatska je jedina zemlja koja nije članica Europske unije u kojoj je provedeno testiranje.

Najveći konkurent tunelu 'Brinje' bio je njemački tunel 'Spreebogen', otvoren 2006.

Tunel 'Brinje', dužine 1540 metara otvoren je 2004. godine i sedmi je hrvatski tunel koji je do sada testiran u sklopu EuroTAP-ova programa. Prva dva testiranja tunela 'Učka' i 'Tuhobić' dala su loše ocijene, no već iduće godine tunel 'Plasina' dobio je ocjenu jako dobar, a 'Javorova Kosa' zadovoljava. Godine 2006. 'Grič' je bio drugi najbolji tunel, a 'Mala Kapela' dobila je ocjenu dobar.

EuroTAP navodi kako su loše sigurnosne ocjene brojnih tunela do sada u brojnim slučajevima dovodile do hitnih popravaka i otklanjanja nedostataka. Ističe se primjer tunela San Juan u Španjolskoj koji je prije nekoliko godina bio proglašen najgorim tunelom u Europi. Španjolska vlada odmah je uložila četiri milijuna eura i tunel je 2005. godine ocijenjen ocjenom dobar.

Međutim, unatoč poboljšanjima, i dalje svaki peti tunel u Europi ne zadovoljava minimalne sigurnosne standarde. Najčešći nedostaci odnose se na mjere zaštite od požara i izlaze u slučaju opasnosti.

Hrvatska ima ukupno 42 kilometara tunela na autocestama, od toga ih je 11 duže od jednog kilometra.