Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tunel 'Brinje' proglašen najsigurnijim u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka Hrvatske autoceste primila je na prigodnoj svečanosti u Bruxellesu nagradu međunarodne udruge autoklubova za tunel 'Brinje', na auto-cesti Zagreb-Split koji je proglašen za najsigurniji tunel u Europi za 2007.

Tunel 'Brinje' osvojio je prvo mjesto između 51 tunela koliko ih je prošle godine u sklopu Europskog programa sigurnih tunela testirano u cijeloj Europi.

Pročitajte i ovo Nagrada Nove TV - 1 Nova nagrada Nova TV dobitnica je certifikata Equal Pay Champion: "U društvu smo kompanija koje provode pozitivne promjene" Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

Od 51 tunela minimalne dužine 1000 metara, testiranih u 13 europskih zemalja, 18 tunela ocijenjeno je vrlo dobrim, 11 dobrim, 12 prihvatljivim, a 10 ih nije prošlo test. Hrvatska je jedina zemlja koja nije članica Europske unije u kojoj je provedeno testiranje.

Najveći konkurent tunelu 'Brinje' bio je njemački tunel 'Spreebogen', otvoren 2006.

Tunel 'Brinje', dužine 1540 metara otvoren je 2004. godine i sedmi je hrvatski tunel koji je do sada testiran u sklopu EuroTAP-ova programa. Prva dva testiranja tunela 'Učka' i 'Tuhobić' dala su loše ocijene, no već iduće godine tunel 'Plasina' dobio je ocjenu jako dobar, a 'Javorova Kosa' zadovoljava. Godine 2006. 'Grič' je bio drugi najbolji tunel, a 'Mala Kapela' dobila je ocjenu dobar.

EuroTAP navodi kako su loše sigurnosne ocjene brojnih tunela do sada u brojnim slučajevima dovodile do hitnih popravaka i otklanjanja nedostataka. Ističe se primjer tunela San Juan u Španjolskoj koji je prije nekoliko godina bio proglašen najgorim tunelom u Europi. Španjolska vlada odmah je uložila četiri milijuna eura i tunel je 2005. godine ocijenjen ocjenom dobar.

Međutim, unatoč poboljšanjima, i dalje svaki peti tunel u Europi ne zadovoljava minimalne sigurnosne standarde. Najčešći nedostaci odnose se na mjere zaštite od požara i izlaze u slučaju opasnosti.

Hrvatska ima ukupno 42 kilometara tunela na autocestama, od toga ih je 11 duže od jednog kilometra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene