Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Trojac iz afere Janaf proglašen krivim: Priznali krivnju, a u zatvor neće jer - radit će za opće dobro

Aktualno Galerija Afera Janaf: Ilustracija Afera Janaf: Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Zoran Mataić Zoran Mataić Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Kamber Galerija 1/3 >>
Zagrebački Županijski sud donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj su tri osobe iz jednog od rukavaca afere Janaf proglašene krivima. Trojac je priznao krivnju i nagodio se Uredom europskog javnog tužitelja, a umjesto u zatvor radit će za opće dobro.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je 25. svibnja 2022. optužnicu protiv 10 hrvatskih državljanina Republike Hrvatske, uključujući gradonačelnike Velike Gorice i Nove Gradiške zbog kaznenih djela koja uključuju aktivne i pasivne koruptivne radnje i zlouporabu položaja.

Četiri mjeseca kasnije Županijski sud u Zagrebu donio je tri presude kojima su tri okrivljenika proglašeni krivima zbog nezakonitog pogodovanja i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti, objavio je EPPO ne navodeći imena.

Na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak je održana sjednica optužnog vijeća na kojoj je optužnica potvrđena za Zvonka Marasa iz tvrtke Solarna energija te Tomislava Jelisavca i Katarinu Gašparac iz velikogoričke tvrtke VG Vodoopskrba.

Nakon priznanja i nagodbe s tužiteljstvom proglašeni su krivima zbog nezakonitog pogodovanja i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti. Maras i Jelisavac osuđeni su na rad za opće dobro, a Gašparac je zatvorska kazna zamijenjena uvjetnom.

Trojac se teretilo za manipulaciju postupcima javne nabave s ciljem osiguranja dodjele građevinskih projekata izgradnje solarne elektrane i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Ukupna vrijednost projekata iznosila je 22,6 milijuna eura odnosno 169,9 milijuna pri čemu su svi inkriminirani projekti bili financirani iz Kohezijskog fonda Europske unije (EU) i Fonda za regionalni razvoj EU.

Jedan od okrivljenika direktor trgovačkog društva Solarna tehnologija d.o.o. koji se teretio za manipulaciju, zajedno s ostalim okrivljenicima među kojima je bio i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje ''BIOSOL – solarne elektrane'' s ciljem ostvarivanja prednosti u odnosu na konkurente, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od 26.700 eura odnosno 200.000 kuna.

Dvoje preostalih okrivljenika od kojih je jedan bio predsjednik Uprave trgovačkog društva VG Vodoopskrba d.o.o., a druga voditeljica Odjela za projekte koje financira EU u tom trgovačkom društvu, teretilo se da su na traženje gradonačelnika Velike Gorice manipulirali postupkom javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici s ciljem osiguranja dodjele tih radova trgovačkom društvu u vlasništvu poduzetnika povezanog s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem.

Maras i Jelisavac su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od 13.400 eura, odnosno 100.000 kuna, a Gašarac uvjetnom osudom na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od tri godine.

Sve tri presude donesene su na temelju sporazuma stranka budući da je svo troje okrivljenika u cijelosti priznalo kaznena djela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Janaf Dragan Kovačević o optužnici: "Lažna, izmišljena, naručena... Pojedinci u DORH-u sebi daju za pravo da su iznad zakona"
Pročitajte i ovo Dragan Kovačević BOLJE IKAD NEGO NIKAD JANAF se pohvalio novim sustavom za suzbijanje podmićivanja, a njihovog bivšeg šefa tereti se za primanje mita od 1,9 milijuna kuna: "Kovačević je prošlost"

Nastavak u studenome

Optužno vijeće o osnovanosti optužnice za ostale optuženike nastavit će odlučivati u studenome, a očekuje se da bi moglo biti i još nagodbi i sporazumnih presuda.

Optužnicom se Grgiću koji je i nakon uhićenja izabran za gradonačelnik Nove Gradiške tužiteljstvo tereti da je dva puta od prvooptuženog poduzetnika Kreše Peteka dogovorio i primio 15.000 eura mita u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave kako bi tvrtkama povezanima s Petekom osigura dodjelu poslova na dva građevinska projekta.

Peteka europsko tužiteljstvo tereti i da je sa šestookrivljenikom bivšim gradonačelnikom Velike Gorice dogovorio da će poduzeti sve kako bi se radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava te projektu obnove sustava javne rasvjete, dodijelili njegovim tvrtkama.

Zbog davanja mita Petek je optužen i u tzv. aferi Janaf zajedno s bivšim direktorom tog javnog poduzeća Draganom Kovačevićem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene