Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan pušten da se brani sa slobode

Peteku i devet uhićenih u aferi Janaf određen istražni zatvor, Barišić i Grgić u subotu na ispitivanju u USKOK-u

Uhićeni Petek i drugi iz afere Janaf dovedeni na istražni sud
Uhićeni Petek i drugi iz afere Janaf dovedeni na istražni sud DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uhićeni dolaze na sud - 1 Uhićeni dolaze na sud - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uhićeni dolaze na sud - 2 Uhićeni dolaze na sud - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uhićeni dolaze na sud - 3 Uhićeni dolaze na sud - 3 Foto: DNEVNIK.hr Uhićeni dolaze na sud - 4 Uhićeni dolaze na sud - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uhićeni Petek i drugi iz afere Janaf dovedeni na istražni sud Galerija 1/5 >>
Istražni sudac odredio je jednomjesečni zatvor za uhićene u aferi Janaf, odnosno desetorici za koje je ta mjera i zatražena.

Istražni sudac Županijskog suda u zagrebu odredio je istražni zatvor za Krešu peteka i još devet osumnjičenih u aferi Janaf, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.Za uhićenu dvojicu gradonačelnika, Dražena Barišića i Vinka Grgića, ispitivnaje u USKOK-u se očekuje u subotu, a nakon toga i odluka o istražnom zatvoru.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Mito i korupcija Bivšeg direktora Janafa očekuje suđenje: "Optužnica je potpuno lažna i izmišljena" Uskok, ilustracija - 2 USKOK u akciji Ministra iznenadilo uhićenje, čekaju se i detalji uloge bivše HDZ-ove uzdanice. Oglasila se glavna državna odvjetnica: "Pitanje je kud će istraga dovesti"

U petak su nakon odluke sabora o ukidanju njihovog zastupničkog imuniteta, uhićeni gradonačelnici Velike Gorice i Nove Gradiške, Dražen Barišić i Vinko Grgić.

Jedna osoba je puštena da se brani sa slobode.

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak razvoj događaja je pratio ispred zagrebačkog Županijskog suda gdje su uhićeni dovedeni pred suca. Uhićeni su bili dovedeni na glavni ulaz što je prava rijetkost, i bili su smješteni u zasebne prostorije kako ne bi mogli komunicirati. S obzirom na veliki broj privedenih ročište je trajalo nekoliko sati.

Kod uhićenih gradonačelnika Grgića i Barišića traje pretres nakon čega će biti odvedeni na razgovor, a pred suca bi mogli navečer ili sutra, javio je Jarak.

"Čekamo da vidimo kad će prvo ispitivanje, a tek tada ćemo dobiti poruku o pravima da znamo što mu se stavlja na teret. Sa svoje strane g. Grgić ovo kažem neslužbeno, naravno da u okviru svog posla se dešavaju mnogi poslovi, ali on ne bi znao koji od tih poslova bi imao obilježje kaznenog djela“, rekao je Zoran Mataić, odvjetnik Veljka Grgića.

HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić pridružili su se ostalim osumnjičenicima, uključujući direktora Janafa Dragana Kovačevića, protiv kojih je istraga pokrenuta u četvrtak nakon cjelodnevnih pretraga.

Proširuje se istraga

USKOK je danas priopćio kako se proširuje istraga protiv dvojice hrvatskih državljana (1972., 1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju.

"Nakon što je Hrvatski sabor donio odluku o ukidanju imuniteta, ostvarene su zakonske pretpostavke za pokretanje istrage protiv dvojice okrivljenika. Slijedom navedenog, istraga će se provesti protiv ukupno 13 okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela opisanih u jučerašnjem priopćenju", piše u priopćenju.

Pretresi kuća Barišića i Grgića

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, policija je oko 15 sati stigla pred kuću Vinka Grgića, gradonačelnika Nove Gradiške. U tijeku je pretres njegova doma, a Barišić će biti odveden u zagrebačke Oranice na ispitivanje u PNUSKOK.

Istovremeno se pretresa i kuća ranije uhićenog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića koji se nalazi u policijskim prostorijama na Oranicama, potvrdio je njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

USKOK je protiv njih zatražio određivanje istražnog zatvora, o čemu će danas odlučivati zagrebački Županijski sud u 17 sati. Odvjetnici uhićenih tek su oko 16 sati dobili na uvid zahtjev o istražnom zatvoru za njihove klijente pa je ročište pomaknuto sat vremena sa 16 na 17 sati kako bi zahtjeve mogli i proučiti, javlja reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Uz direktora Janafa, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Tko se sve sumnjiči u aferi

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je deset osumnjičenih predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu.

Milijunski iznosi mita

Petek je je kao osnivač i stvarni voditelj tvrtke Elektrocentar Petek od rujna 2019. u Zagrebu predsjedniku uprave Janafa navodno dao 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

Peteka terete i da je od rujna 2019. do 18. rujna u Zagrebu i Novoj Gradiški s gradonačelnikom Nove Gradiške dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja tvrtki u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a VII. okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

"Sve je bilo zadovoljeno, služio se čovjek ovlaštenjima koja su mu predočena, rekao je da poriče kaznena djela koja su mu stavljena na teret, da neće odgovarati ni na naša pitanja ni na njegova u ovom trenutku, i da će iscrpnu obranu iznijeti tijekom postupka", kazao je Veljko Miljević, odvjetnik Kreše Peteka.

Barišić tražio manipuliranje postupkom?

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj tvrtki u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Velikogorički gradonačelnik pritom je koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira pretpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice, tvrdi Uskok. U tu nezakonitu rabotu gradonačelnik je uključio voditeljicu odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja tvrtke prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni, kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.

Barišića terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici, pri čemu je fingiran pozivni natječaj.

Skinuti imuniteti

Barišiću i Grgiću i službeno je skinut imunitet. Za HDZ-ova Dražena Barišića i SDP-ova Vinka Grgića koji su osumnjičeni za teška kaznena djela primanja mita i trgovanja utjecajem te zlouporabe položaja i ovlasti izglasano je i odobrenje za lišavanje slobode i određivanje istražnoga zatvora. No nisu jedini, imunitet je skinut i za HDZ-ova Darka Puljašića, odobreno je ukidanje imuniteta u nevezanom predmetu. Dražen Barišić svoj je mandat zamrznuo, a umjesto njega u Saboru je danas prisegnuo Mato Čičak. Svemu je prethodila burna rasprava.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković i danas je ponovio kako su uhićenja posljednjih dana samo još jedan dokaz kako institucije rade svoj posao i kako ova vlada ima nultu stopu tolerancije na korupciju. Na optužbe da je ljude osumnjičene za ozbiljan kriminal postavio na dužnosnička mjesta kaže kako on ne može znati što radi svaki pojedinac u njegovoj stranci.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene