Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Italiji

Je li moguć Italexit i što bi pobjeda Meloni značila za Hrvate? "Znala je spominjati Istru i Rijeku kao teritorij Italije"

Aktualno Galerija Katarina Jusić Katarina Jusić Foto: DNEVNIK.hr Italija: Iz crkve na glasovanje - 4 Italija: Iz crkve na glasovanje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Italija: Iz crkve na glasovanje - 3 Italija: Iz crkve na glasovanje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Italija: Iz crkve na glasovanje - 2 Italija: Iz crkve na glasovanje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Italija: Iz crkve na glasovanje - 1 Galerija 1/9 >>
Bila je protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Zazivala povrat Dalmacije i Istre Italiji. Večeras bi mogla pobijediti na izborima i postati prva premijerka u povijesti Italije. Riječ je o Georgiji Meloni. Zašto cijela Europa strepi od ishoda talijanskih parlamentarnih izbora? Dnevnik Nove TV donosi izvještaj.

Najveće iznenađenje na talijanskim izborima dogodilo se i prije objave rezultata. Novopečeni bračni par nedaleko od Perugie iz crkve je umjesto na proslavu zajedno otišao na glasovanje.

Na ostalim biralištima diljem Italije - miran dan i slab odaziv. Do podne izašlo je nešto manje od 20 posto glasačkog tijela.

"Nadam se dobrim stvarima za Italiju jer živimo u teškim vremenima i ako ljudi glasuju pametno, nije važno hoće li pobijediti ljevica ili desnica. Važni su konkretni potezi za zemlju", kaže Salvatore iz Rima.

U središtu pozornosti izborne kampanje bila je Giorgia Meloni, koja želi postati prva premijerka u povijesti svoje zemlje. Na svoje glasačko mjesto doći će tek kasno navečer, prije zatvaranja. Njezina krajnje desna stranka Braća Italije udružila se s Forza Italijom Silvija Berlusconija koji se ne može zasititi vlasti i Ligom Mattea Salvinija.

"Vidjet ćemo se za pet godina na sljedećem glasovanju, ne ranije", kaže Matteo Salvini, čelnik Lige.

Meloni je najavila da će ako pobijedi napraviti reviziju plana reformi sadašnje Draghijeve vlade. O tim reformama ovisi pomoć Europske unije vrijedna 200 milijardi eura za oporavak nakon pandemije.

Pročitajte i ovo Giorgia Meloni PARLAMENTARNI IZBORI Izgledna premijerka zbog koje strepi cijela Europa: "Ja sam Giorgia, žena, majka, Talijanka, kršćanka"

"Nadam se da će doći vlada koja će zaista nešto učiniti kako bi modernizirala i promijenila ovu zemlju. Ali realno, smatram da se ništa neće promijeniti", rekla je Lauretana iz Milana.

Ovo su prvi izbori na kojima se bira manje zastupnika u Donjem domu parlamenta i u Senatu. Njihov broj prema novim pravilima smanjen je za čak trećinu, izvijetio je reporter Dnevnika Nove TV Vibor Vlainić.

Solidna izlaznost

Iz Trsta, utvrde talijanske desnice uživo se javila reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić i odgovorila bi li pobjeda ove desne ekipe značila i Italexit, po uzoru na Brexit.

"Talijani još uvijek imaju vremena izaći na izbore jer se birališta ovdje zatvaraju tek u 23 sata. Nakon toga bit će poznate izlazne ankete, a prvi službeni rezultati očekuju se oko 2 sata ujutro", javila je Jusić te dodala kako je izlaznost do 19 sati bila oko 50 posto, a 2018. izlaznost je bila 58 posto. Dodala je kako je u Trstu izlaznost među najvećima u zemlji.

Reporterka kaže kako će biti zanimljivo pratiti omjer snaga, iako svi predviđaju pobjedu Meloni, jer su talijanski političari poznati po čestom mijenjanju stranaka, ali i po tome da koalicije pa tako i vlade rijetko izdrže mandat do kraja.

Pročitajte i ovo Kaos u Italiji - 1 NEMIRI U SUSJEDSTVU FOTO Kaos na predizbornom skupu: Policija palicama i štitovima rastjerivala agresivne prosvjednike

"S obzirom na konačan omjer snaga bit će zanimljivo vidjeti i stavove oko Italexita s obzirom da Meloni smatra da je Brexit bio ispravan, a njezina se politika svodi na zagovaranje domovine i odmak od globalizacije", kaže Jusić te ističe kako će u slučaju pobjede Giorgie Meloni biti zanimljivo pratiti politike što se tiče Hrvatske jer je Meloni znala spominjati i Istru i Rijeku kao teritorij Italije", kazala je Jusić te dodala kako o tim politikama ovise i brojni Hrvati jer je u Trstu i okolici puno njih koji su dnevni migranti jer tamo rade ili studiraju. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene