Okupljanje građana, koje je počelo u 19 sati, organizirala Antifašistička liga Republike Hrvatske uz podršku još nekoliko organizacija civilnog društva i političkih stranaka.

Galerija


Antifašistička liga RH, uz podršku većeg broja organizacija civilnog društva i nekih političkih stranaka, organizira obilježavanje i proslavu Dana antifašističke borbe na Trgu maršala Tita kako bi, ističu, upozorili na nastojanja da se izbriše sjećanje na dio hrvatske povijesti, koja se obilježava tim danom

Prema policijskim procjenama na skupu se okupilo oko tisuću građana.

Josipa Krajinović, reporterka Nove TV, javlja da su neke od ključnih poruka na skupu bile da je Josip Broz Tito simbol i ključna figura, da je dao najveći doprinos antifašističkoj borbi.

Snježana Banović, kazališna redateljica, rekla je da govori u ime umjetnika koje, kako je rekla, vidi puno na skupu. "Vjerujem da svi znamo danas da postoje linije s kojih se ne ide i postoje crte s kojih se ne uzmiče. Ta je crta danas ovaj Trg koji ime maršala Tita nosi to ime 71 godinu i nosit će ga barem još 10 puta toliko", rekla je Banović.

Dodala je da je Trg maršala Tita barometar i bilo Zagreba po kojem se vidi koliko se grad sjeća svoje herojske prošlosti. "Grad koji se srami partizanske prošlosti osuđen je na zaborav, zapravo na smrt", rekla je Banović, dodajući da je ovaj "njegov, ali je još više naš" te da će tako i ostati. 

"Ne želimo poruke koje nam šalju loši političari bez vizije i programa, koji samo služe da svade i dezintegriraju ovaj grad i narod. Moramo se sjećati onih koji su pali da bismo mi danas ovdje mogli stajati. Ako ih se ne sjećamo naša djeca i njihova djeca će morati hodati pognute glave", rekla je Banović.

Okupljanje na inicijativu Saveza društava Josip Broz Tito, osim Antifašističke lige RH, organizira i Savez antifašističkih boraca i antifašista, Srpsko narodno vijeće, Radnička fronta, Nova ljevica, Nova Hrvatska i Zagreb je naš.

Iako u organizaciji nije sudjelovao SDP, njegov predsjednik Davor Bernardić bio je među okupljenima. Na skupu, ali desetak metara dalje od predsjednika svoje stranke, bio je i Mirando Mrsić, SDP-ovac koji je u posljednje vrijeme Bernardića žestoko kritizirao. (S.Ve./Hina)