Osam sindikata koji djeluju u ZET-u srijedu su, u suradnji sa sindikatima prometa iz Splita, Rijeke i Osijeka, u znak prosvjeda zbog Vladine najave ukidanja beneficiranog radnog staža za određene kategorije radnika, koordinirano zaustavili javni promet od 12 sati. Prosvjed je trajao deset minuta.

Galerija


Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić rekao u srijedu da je cilj prijedloga novoga zakona o beneficiranom radnom stažu prilagodba zakona potrebama i radnim mjestima 21. stoljeća, pri čemu se neće ukidati beneficirani staž za mnoga zanimanja, među kojima ni za ona u javnom gradskom prijevozu, odnosno ZET-u.

Vezani članci Potpisana “Dunavska povelja za mlade talente” Potpisana Dunavska povelja za mlade talente: "Studentima se osigurava konkretna praksa radi kompetentnosti na tržištu rada" Ministar Marko Pavić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Ministar Pavić o drastičnom povećanju upisnih kvota na ekonomiji: "To je na autonomiji sveučilišta"

Pavić je prije sjednice Vlade kazao kako će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava vrlo skoro ići na radnu skupinu s prijedlogom zakona o osiguranju s povećanim trajanjem, tj. o beneficiranom radnom stažu.

Marko Pavić (Foto: Dnevnik.hr)
Marko Pavić (Foto: Dnevnik.hr)

"Cilj je prilagoditi zakon potrebama i radnim mjestima 21. stoljeća, a vjerujte mi, mnoga zanimanja apsolutno nećemo dirati. ZET je jedna od tih kategorija", rekao je.

Na pitanje moraju li uvijek radnici izlaziti na prosvjede da bi Ministarstvo očuvalo njihova prava, ministar rada nije odgovorio.

Počeo prosvjed vozača ZET-a (Foto: Dnevnik.hr)
Počeo prosvjed vozača ZET-a (Foto: Dnevnik.hr)

Naime, osam sindikata koji djeluju u zagrebačkom javnom prijevozniku ZET-u su danas u podne, u suradnji sa sindikatima prometa iz Splita, Rijeke i Osijeka, zaustavili javni promet na deset minuta u znak prosvjeda zbog Vladine najave ukidanja beneficiranog radnog staža za određene kategorije radnika. (Hina)