Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čovjek od čijeg izlaska na slobodu svi strepe

Ispovijest roditelja serijskog ubojice: ''I ta riječ žao mi je, preslaba je. Ja oprost ne mogu tražiti, nemam obraza''

Mladen i Srđan Mlađan (Foto: Dnevnik.hr)
Mladen i Srđan Mlađan (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nediljka i Mladen Mlađan (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nediljka i Mladen Mlađan (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nediljka i Mladen Mlađan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nediljka i Mladen Mlađan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Željko Pul, umirovljeni načelnik Odjela za potrage PU zagrebačke (Foto: Dnevnik.hr) Željko Pul, umirovljeni načelnik Odjela za potrage PU zagrebačke (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Božena Kosović, žrtva otmice (Foto: Dnevnik.hr) Božena Kosović, žrtva otmice (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Srđan Mlađan - čovjek od čijeg skorg izlaska iz zatvora strepe svi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/8 >>
Od njegova izlaska na slobodu strepe svi: žrtve, svjedoci, prijatelji i njegovi sugrađani. Mladić koji je nizao sportske uspjehe završio je kao glavna vijest koja je punila novinske stupce crne kronike.

Uobičajeni radni dan u petrinjskoj policijskoj postaji prekinuo je poziv kako je ispred škole u Petrinji pronađena mrtva 16-godišnja djevojka. Policiji je bila glavna nepoznanica tko bi hladnokrvno s četiri hitca u leđa ubio mirnu i omiljenu djevojku. Prvi tragovi istražitelje su odveli do dečka ubijene djevojke, s kojom je tada imao i razmirica. Dodatan trag sumnje produbio je i trag krvi pronađen na njegovoj kapi. Nakon provedenih vještačenja utvrđeno je da mladić nije mogao biti ubojica djevojke i istraga se, unatoč svim naporima istražitelja, našla u slijepoj ulici.

Pročitajte i ovo Srđan Mlađan (Screenshot: Tragovi) Sama pozvala policiju Uhićena supruga Srđana Mlađana: Izranjavala sebe pa nožem prijetila baki Srđan Mlađan (Foto: Dnevnik.hr) Krvavi niz hladnokrvnog ubojice Srđan Mlađan sa samo 21 godinom iza sebe je imao tri ubojstva: Nakon što je likvidirao djevojku (16) popio je mlijeko i zaspao

Mjesec dana kasnije mještane sisačkog naselja Željezara šokirala je hladnokrvna likvidacija 63-godišnjeg umirovljenika. Na ulasku u garažu na potpuno identičan način kao i djevojka iz Petrinje ubojica je u žrtvu ispalio četiri hitca u leđa.

Mladen i Srđan Mlađan (Foto: Dnevnik.hr) Srđan Mlađan - čovjek od čijeg skorg izlaska iz zatvora strepe svi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Vještaci Centra za kriminalistička vještačenja i forenziku Ivan Vučetić utvrdili su kako su oba ubojstva povezana jer su počinjena iz istog oružja. Istražitelji su znali kako imaju posla s itekako opasnom osobom, a situacije iz tog vremena još se uvijek dobro sjećaju. ''Ljudi su se bojali. Počeli su se zatvarati u kuće, ne izlaziti u večernjim satima na javna mjesta, tako da je sama atmosfera u Petrinji bila kaotična“, rekao je Vođa grupe s Odjela za krvne delikte.

Nakon više od 150 obavijesnih razgovora istražitelji nisu bili bliže odgovoru tko je hladnokrvni ubojica, sve do pljačke jedne banke na području Siska. Osumnjičeni za pljačku bio je samozatajni mladić iz Petrinje Srđan Mlađan.

Često je mijenjao iskaz

Kriminalističkom obradom utvrđeno je kako je u jednoj od obližnjih videoteka u mjestu gdje je živio učestalo posuđivao film naslova ''Rođeni ubojice'', u kojem u prvoj sceni djevojka sjedi, prilazi muškarac i iz neposredne blizine puca joj u glavu. Obruč oko Mlađana stezao se te ga je policija odlučila privesti.

Za vrijeme pretresa kuće obitelji Srđanov otac priznao je da je za vrijeme Domovinskog rata nabavio automatsku pušku koja je nestala krajem 1997. godine. Gdje se puška točno nalazi, Srđan je često mijenjao u svom iskazu. Tek nakon očeva priznanja da se iz te puške pucalo na terasi obiteljske kuće te da su čahure još tamo – počela se rasplitati priča o krvavom pohodu Srđana Mlađana.

Vještačenjem je utvrđeno kako je iz te puške ubijena i maloljetna djevojka ispred petrinjske škole, kao i umirovljenik iz sisačkog naselja Željezara. Istraga je utvrdila kako je pušku i rezervnu odjeću sakrivao na obližnjem groblju na koje bi išao prije i nakon likvidacija koje je napravio.

Mladen i Srđan Mlađan (Foto: Dnevnik.hr) Nediljka i Mladen Mlađan (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Srđan Mlađan za dva ubojstva osuđen je na 12 godina zatvora, a za mjesto izdržavanja kazne određena je kaznionica u Požegi. Zbog uzornog ponašanja Mlađan je često izlazio na slobodne vikende, iz kojih se uredno i na vrijeme vraćao sve do jednog puta. Dok su zagrebački plavci Odjela za potrage tražili odbjeglog bjegunca, drugi tim istražitelja istraživao je pljačku banke u blizini mjesta gdje se sumnjalo da se odbjegli Mlađan nalazi. Potrage za opasnim bjeguncem sjeća se i Željko Pul: „Na teren je izašla ekipa sastavljena od tri operativca, nakon što je nedvojbeno utvrđeno da si je on unajmio stan i da se u tom stanu skriva.''

Roditelji prvi put pred kamerama

Ulaskom u haustor opasni bjegunac susreo se i s policajcem, kojeg je ubio i potom se dao u bijeg. Idući Mlađanov potez bila je otmica tročlane obitelji na zagrebačkom Borongaju. Jedna od žrtvi otmice bila je i Božena Kosović. ''U mraku sjediti s čovjekom s dva pištolja, užas. Sreća da su ulične lampe dovoljno visoke bile tak da ipak sam vidjela njegovu sjenu. Ne mogu si to zamisliti da bi se još tako nešto moglo dogoditi. Da mi netko veže sina preda mnom“, prisjeća se gospođa Božena.

Mladen i Srđan Mlađan (Foto: Dnevnik.hr) Božena Kosović, žrtva otmice (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Talačka kriza uspješno je riješena nakon višesatnog pregovaranja. Za trostruko ubojstvo, pljačku banke i otmicu Mlađan je osuđen na 27 godina zatvora. Preživjele žrtve njegovih zločina, svjedoci, mještani Petrinje, svi strahuju što slijedi nakon njegova izlaska iz zatvora. ''Naravno da mi neće biti svejedno kad izađe i da ću ipak morati malo više računa voditi o djeci. Sad ja se nadam da se neće vratiti u Petrinju“, rekao je Srđanov prijatelj. Odgovor na to pitanje zna samo Srđan Mlađan.

Njegovi su roditelji za emisiju ''Tragovi'' prvi put pred kamerom progovorili o svom sinu. Bili su iznenađeni Srđanovim ponašanjem nakon ubojstva. ''I ta riječ žao mi je, preslaba je. Ne znam što da drugo kažem, stvarno preslaba. Ja oprost ne mogu tražiti, ja nemam obraza'', govori Srđanova majka.

Intrigantni dokumentarno-igrani serijal Nove TV 'Tragovi' donosi rekonstrukciju najtežih i najzagonetnijih zločina koji su se dogodili u Hrvatskoj. Snimljeni prema istinitim događajima, kroz razgovore s ključnim akterima te potresne autentične snimke, otkrivaju što je prethodilo nekim od najokrutnijih ubojstava koja su šokirala zemlju. 'Tragove' urednika i voditelja Domagoja Mikića pratite od ponedjeljka do srijede na Novoj TV nakon 'Farme', a propuštene emisije pogledajte na novavideo.dnevnik.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene