Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stiže i osvježenje

Živa se danas penje do 38: Za južnu Dalmaciju izdan crveni meteoalarm, a dio zemlje je u narančastom

I danas je sparno i vruće. DHMZ je izdao crveni meteoalarm za južnu Dalmaciju, dok je ostatak obale, kao i Lika, u narančastom. Živa u termometru penjat će se do 38 Celzijevih stupnjeva.

Meteorolozi ipak najavljuju da se prema kraju dana očekuje promjena vremena. Jači razvoj oblaka te mjestimični pljuskovi s grmljavinom mogući su u unutrašnjosti zemlje i na sjevernom Jadranu.

Gdje je najtoplije

Pročitajte i ovo Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

Prema podacima DHMZ-a, najviša temperatura od 37 i pol stupnjeva u 13 je sati izmjerena u Kninu. Slijedi Gradište kod Županje, gdje je izmjereno više od 35 stupnjeva. S gotovo 35 stupnjeva grijalo je i u Šibeniku, Makarskoj te Goricama kod Nove Gradiške.

Pet najtoplijih Pet najtoplijih Foto: DNEVNIK.hr

Zaštitite se od vrućina

Ravnateljstvo civilne zaštite zbog toplinskog vala izdalo je i preporuke za zaštitu od vrućina.

"Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom", objavili su.

Evo savjeta kako se zaštititi:

- rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
- piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
- izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
- nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
- rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
- isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
- izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
- ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
- redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
- ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene