Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vožnja Dalmatinom

Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kakvo je stanje na prometnoj žili kucavici Dalmacije: "Hrvatski sir, hrvatska salama, hrvatski kruh, super"

Aktualno Galerija Dan na Dalmatini - 3 Dan na Dalmatini - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dan na Dalmatini - 1 Dan na Dalmatini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dan na Dalmatini - 2 Dan na Dalmatini - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dan na Dalmatini - 6 Dan na Dalmatini - 6 Foto: DNEVNIK.hr +3 Dan na Dalmatini - 5 Galerija 1/8 >>
Posebice vruće je u Dalmaciji, no ne uz obalu, već na asfaltu na Dalmatini. Zadarska ekipa Dnevnika Nove TV provela je dan na najdužoj hrvatskoj autocesti. Prešli su dvjestotinjak kilometara. Iako nisu zapeli u koloni, koje su u ovoj turističkoj sezoni više pravilo nego iznimka, evo zanimljivog i živopisnog izvještaja s Dalmatine.

Sunce prži na plus 35, vrućina tjera na odmor od vožnje. Mjesto radnje je Dalmatina, prometna žila kucavica Dalmacije. Novinarka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić zaputila se na putovanje autoputom te se zaustavila na odmaralištu na kojemu je pronašla par iz Češke koji je godišnji odmor proveo na jugu Hrvatske, ali povratak kući zakomplicirao se.

Pročitajte i ovo Ilustracija slijepi putnik Letio za SAD bez putovnice, karte i vize pa ga pritvorili: Tvrdio da se ničega ne sjeća, stigla i presuda Prosvjed mještana Zatona i Rasline - 5 Prosvjed na Šibenskom mostu Mještani užasnuti novim raskrižjem: "To će biti križanje smrti"

Pokvario im se automobil pa su zvali vučnu službu i sad čekaju ležeći na odmorištu. No, kažu, i bez kvara, svakako bi uzeli predah od vožnje. Jer jedini hlad na Dalmatini je u tunelima. Pa su odmorišta uz autocestu, unatoč užarenom asfaltu, krcata. Tisuću kilometara dug put do kuće, presjekli su i drugi češki turisti.

"Vraćamo se iz Orebića kući. Imamo stanku za ručak. Hrvatski sir, hrvatska salama, hrvatski kruh, super", kazao je jedan od njih, Vladimir. A do njih Hrvati. Ruta od doline Neretve do Siska. Naime, noge je protegao Siščanin koji se vraća kući s Maratona lađa. I ne protežu noge samo ljudi. Milka Šikić iz Gospića prošetala je psa jer je čula da je gužva u tunelu.

Gužve su razumljive na nekim dionicama

No, gužve na cesti ovaj put nije bilo. Za razliku od proteklih dana, kad su na dionici autoceste oko Šibenika i Zadra automobili doslovce stajali.

"Tu unutar 20 kilometara imamo Maslenički most, imamo viadukte, tri manja tunela, sveti Rok, i imamo znači četiri naplatne postaje na koje ulaze turisti s Vira, Nina, Paga, svi otoci, imamo trajektnu luku, zračnu luku“, objasnio je gužvu Šime Brkić iz HAC-a.

Pa su, kaže, manja zastajkivanja u prometu realnost u turističkoj sezoni. Iako nisu gubili živce zbog gužve, i naši kolege su morale predahnuti. Nakon gotovo dvjesto prijeđenih kilometara, trebao im je odmor. Naravno, na put nisu krenuli bez vode i hrane, a makar nakratko spas od vrućina pronašli su u prtljažniku automobila.

Ne odmarajte na zaustavnoj traci

A iz HAC-a su im potvrdili, odmor na odmorištu jedino je ispravno rješenje. I pravilo ponašanja koje mnogi krše.

"Apeliram na ljude, da izdrže do odmorišta, zaustavna traka služi za vozila u kvaru, za žurne službe, da bude prohodna, nikako da vozači odmaraju i da se prešetavaju“, zaključio je Brkić.

Ove godine, dionica Dalmatine između Šibenika i Zadra hvata rekord iz 2019. jer unatoč pandemiji, u srpnju je tim putem prošlo gotovo osamsto tisuća vozila. A ljetu još nije kraj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene