Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ traži hitne mjere Vlade

Karamarko: 'Vlada je nekoliko puta propustila riješiti problem franka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Tražimo od Vlade da hitno definira amortizacijske mjere koje će građane, koji ionako loše žive, pokušati izvući iz ove teške situacije', kazao je Karamarko.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko ustvrdio je u četvrtak da je neočekivani skok tečaja švicarskog franka "udar" na građane koji imaju kredite s valutnom klauzulom vezane uz švicarski franak te pozvao Vladu da hitno definira amortizacijske mjere.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko Nju posebno pamti Tomislava Karamarka pod prozorom iznenadilo poznato lice: "A nadao sam se dobrom danu" Slika nije dostupna Analiza Mislava Bage Što za dužnike u 'švicarcima' znači presuda Vrhovnog suda?

"Tražimo od Vlade da hitno definira amortizacijske mjere koje će građane, koji ionako loše žive, pokušati izvući iz ove teške situacije. To je doista udar i moram priznati da mi je pokvarilo raspoloženje na sjednici koja je bila u dobrom tonu", izjavio je Karamarko nakon sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a zatvorene za javnost.

Na pitanje novinara imaju li u HDZ-u rješenje, Karamarko je odgovorio kako mu je teško prejudicirati rješenja jer su tek dobili tu informaciju, no dodao je da će već danas imati razmišljanja o tome.

Karamarko je ocijenio kako je Vlada u nekoliko navrata propustila priliku riješiti taj problem. "Kada je franak padao nisu učinili ništa. Mislim da su trebali dogovarati s bankama, a sada je to dogovor banaka i građana koji imaju kredite", dodao je.

HDZ-ov glavni ekonomski strateg Tomislav Ćorić također je kazao da je to za građane koji imaju kredite definitvno udar i dodao da je, nakon najava da se tečaj franak - euro neće držati na razini od 1,2 posto, to bio inicijalni šok odnosno inicijalna reakcija tržišta pa treba pričekati do sutra i vidjeti na koju će se razinu taj tečaj stabilizirati.

Snažni skok 'švicarca' preko noći - Udruga Franak traži hitan sastanak s Lalovcem

"Za naše građane s kreditima vezanim uz švicarski franak to je dodatan udar, u ovom trenutku od 16 posto u povećanju njihovih rata. Dobar dio njih spadaju u skupinu od 320.000 blokiranih. Socijalne posljedice po hrvatske građane su jako, jako velike", rekao je.

Na pitanje mogu li Hrvatska narodna banka, Vlada i druge institucije utjecati na to da se ta situacija riješi, Ćorić je odgovorio da su "apsolutno mogle u proteklom razdoblju".

"Propušteno je više prilika da se, u situacijama puno nižeg tečaja švicarski franak u odnosu na kunu, izvrši konverzija takvih kreditnih linija", rekao je i naglasio da je to "jako skupa škola za hrvatsko gospodarstvo".

"HNB je propustila priliku da destimulira sve druge oblike valutne klauzule, osim one u eurima, i svakako bih predložio da se razmisli o tome da se ubuduće krediti u svim drugim valutnim klauzulama destimuliraju", rekao je Ćorić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene