Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv govora mržnje

Tomašević u Jasenovcu: "Gradska vlast se bavi promjenom imena ulica koje su nazvane po osobama povezanima s ustaškim režimom"

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Goran Mehkek/Cropix
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u nedjelju na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jasenovac kako će se pred Gradskom skupštinom uskoro naći inicijativa za promjenom imena ulica u Zagrebu nazvanih po onima koji su bili povezani s ustaškim režimom.

"Prije godinu dana u glavnom gradu države je, pored Glavnog kolodvora, otvoren spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima, a gradska vlast se sada bavi promjenom imena ulica koje su nazvane po osobama povezanima s ustaškim režimom", rekao je Tomislav Tomašević koji očekuje da će to biti daljnji napredak u "razrješavanju sramne prošlosti."

Ta inicijativa će se uskoro naći na Gradskoj skupštini,a trenutno je na vijećima gradskih četvrti i na gradskom odboru koji se bavi time, dodao je.

Pročitajte i ovo Stjepan Mesić Svečanost u Jasenovcu Mesić na komemoraciji u jednom trenutku morao sjesti, dali su mu i vode: Doznajemo što se dogodilo

Tomašević je ocijenio kako novi Zakon o prekršajima, u kojemu su povećane kazne za govor mržnje, nije dobro regulirao to pitanje.

"Prekršajni zakon nije dovoljno dobro regulirao to pitanje jer je ostavio preveliki manevarski prostor sucima da interpretiraju da li je korištenje ustaškog pozdrava govor mržnje ili nije. Za mene je to jasna stvar- korištenje ustaškog pozdrava mora se tretirati kao govor mržnje i strogo sankcionirati što kaznenim što prekršajnim zakonom".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Državni vrh na komemoraciji Plenković: "Ovdje smo s porukom mira. Nužno je podsjećati na sve strahote i zločinački karakter NDH"

Zagrebački gradonačelnik je rekao i da ga je bilo sram zbog onih koji su ustaški pozdrav ovih dana uzvikivali u Saboru jer tom pozdravu nije mjesto u hrvatskom parlamentu te je posjetio kako je stranka Možemo tražila da se govor mržnje sankcionira kaznenim zakonom.

"Tražili smo da se to sankcionira kaznenim zakonom i da je korištenje ustaškog pozdrava govor mržne. To se, nažalost, nije dogodilo. Napravljen je jedan korak koji po meni nije dovoljan i na tome će stranka Možemo dalje raditi u Saboru", kazao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene