Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drvo razdora u Splitu

Splićani ujedinjeni zbog srušenog stabla, najavljuju prosvjed: "Koliko san tu u hladu čekala autobus..."

Aktualno Galerija Rušenje stabla u Splitu Rušenje stabla u Splitu Foto: Pametno/Facebook Srušeno stablo u Split Srušeno stablo u Split Foto: Ivan Kaštelan/Facebook +0 Rušenje stabla u Splitu Galerija 1/3 >>
Rijetko koji događaj ujedinio je Splićane kao rušenje stabla starog više od pola stoljeća zbog gradnje hotelsko-garažnog kompleksa. Nezadovoljni građani za subotu najavljuju i simboličan ispraćaj pelegrinke, ali i novi miran prosvjed.

Emocije zbog rušenja jednog od najvećih stabala u Splitu kreću se od tuge do bijesa.

"Koliko san tu u hladu čekala autobus... Mogli bi bit sritni šta ga ima, ne nego ruši sve i beton", kaže Senka.

"Teško je očekivat da će izać nešto drugo osim zgrade", smatra Domagoj.

"Split je lijep grad, ali neuređen. I nikad Split nije ima pravog vođu", rekao je Krste.

Zemljište za projekt Grad je prodao u devedesetima. Je li stablo moglo biti spašeno, otkriva lokacijska dozvola iz 2009.?

"Treba vidit projekt tada, je li bilo stabla. Ako ga je bilo, gdje je sad? Ili ako ga nije bilo, zašto ga nije bilo", rekao je Daša Gazde iz Društva arhitekata u Splitu.

Vladajući tvrde da su im ruke vezane i da su projekt naslijedili.

"Mi smo mogli sva pravila promijeniti, napisat da to stablo ima svetu kategoriju, da ce kazna bit deset milijardi eura ako ga maknu. Gledali bi se uvjeti koji su vrijedili 2009. godine", rekao je dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević.

I upire prstom na GUP koji je donio HDZ.

"Prije dvije godine kad su bili aktivisti oni su znali spasit ovo stablo. Čini mi se da je ovim simboličnim rušenjem da su srušena i sva očekivanja ove splitske vlasti da će stati u interesu grada", kaže gradski vijećnik HDZ-a Jakša Balov.

Zbog projekta već je održan i prosvjedni skup.

Puljka je jako naljutilo što nisu dobili podršku da se investitoru dopusti gradnja i ljeti.

"Zato što ste najobičniji trgovac koji se prikloni HDZ-u na svim onim odlukama koje mogu nama napakostit", govorio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak (Centar) u travnju na sjednici.

A investitor, koji je zadržao srušeno stablo, u utorak pisanim putem izražava žaljenje i uvjerava da grade po dozvolama. No pelegrinka je, tvrdi, unutar obuhvata garaže i zone arheoloških istraživanja.

Jedino je sigurno. U šumi komplicirane papirologije, ovo stablo nije imalo šanse, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

 

Građani zvali policiju

Građani na društvenim mrežama pišu kako se radi o jednom od najvećih i najstarijih stabala u gradu. 

Dalmatinski portal piše da su građani koji su snimili video uklanjanja stabla, koji se pojavio na društvenim mrežama, zvali policiju, inspekciju i komunalne redare. 

U Policijskoj upravi su potvrdili da su dobili poziv građana zbog uklanjanja stabla. Policijski službenici su došli na gradilište, ali nisu utvrdili da ima ikakvih elemenata za policijsko postupanje.

Rušenje stabla u Splitu Srušeno stablo u Split (Foto: Ivan Kaštelan/Facebook)

"Jadno i sramotno", "Tužno", neki su od komentara na Facebooku ispod objave Bojana Ivoševića. 

Dogradonačelnik Splita za rušenje krivi bivšu vlast

Ivošević se o rušenju pelegrinke izjasnio i na društvenim mrežama.

"Neke stvari vrijede više nego što je njihova novčana vrijednost, a jedna takva je bila i pelegrinka na Vukovarskoj koja je danas posječena od strane investitora. Doći će tu razna stabla, al nijedno neće nadomjestit tu pelegrinku koja je utisnuta u memoriju cijele generacije.Kad kažem da ćemo godinama još osjećati posljedice bivših vlasti, tada mislim baš na ovakve situacije gdje na temelju GUP-a koji su navedene vlasti skrojile, kao i izdanih dozvola u njihovim mandatima, događaju se ovakve stvari.

Ostaje nejasno kako pri izdavanju lokacijske dozvole 2009. godine nije bilo ni spomena navedenog stabla (zašto nije zaštićeno) kao i zašto navedeno nije bilo zavedeno u zeleni katastar. Znam da ugovore i dozvole iz bivših mandata ne možemo poništiti kao ni njihove štetne učinke poput ovoga, al možemo barem kao društvo posljedice osuditi", napisao je Ivošević na Facebooku.

 

Stranka Pametno u rušenju

Stranka Pametno također se oglasila o rušenju stabla. 

"(SMRT PELEGRINKE) GUP grada Splita štiti svako stablo promjera većeg od 60 cm, štiti on i sva ostala velika zdrava stabla. No GUP je sam po sebi mrtvo slovo na papiru ako nema vlast i upravu koja ga je spremna provoditi i mijenjati stvari na bolje.

Mi takvu vlast nažalost nemamo. Zato je danas umrlo stablo koje bi po svim parametrima trebao štiti GUP od bezumnih investitora i njihovih investicija koje dovode još betona, turista i auta u srce grada. Trebamo li reći da je zakonitost ove nasilne investicije debelo upitna", napisali su. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene