Opća bolnica Zadar (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)
Opća bolnica Zadar (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U Pristegu kod Benkovca u novogodišnjoj se noći umalo dogodila tragedija. Ugljičnim dioksidom otrovalo se troje mladih ljudi, ali, srećom, pronađeni su na vrijeme, pa su spašeni.


Šestero tinejdžera odlučilo je najluđu noć u godini provesti u svom selu Pristegu. Odlučili su se za napušteni prostor u kojem je nekad bio dućan. Budući da u bivšem dućanu nema struje, a bilo je i prilično hladno, vlasnik tog prostora donio im je grijalicu na struju koja je radila uz pomoć dizelskog agregata. Točno u ponoć, čestitali su si ulazak u novu 2018. godinu. Oko 2 sata poslije ponoći dvojica 16-godišnjaka i 18-godišnji mladić izašli su van, a dvije maloljetne djevojke ostale su same unutra. Jedna je u međuvremenu otišla kući. Odjednom se iz bivšeg dućana začuo vrisak. Jedna od djevojaka panično je počela dozivati jednog od mladića, piše Slobodna Dalmacija.

Vezani članci Benkovački sajam Prvi je održan prije sto godina, na njemu možete naći sve - od igle do lokomotive, a sada ponovno živi: "Tu sam već 20 godina, svakog desetog u misecu!" George Floyd Završna obdukcija: Floyd je umro od zastoja srca, a bio je zaražen koronavirusom

''Dođi brzo unutra, molim te! Prijateljica nam je pala u nesvijest i ne daje znakove života! I meni je loše, dođi, pomozi nam!'' vikala je uplašena djevojka.

Mladić je odmah dotrčao i krenuo izvlačiti van iz prostorije djevojku koja je izgubila svijest. Međutim, tada je i druga djevojka točno ispred njega pala u nesvijest. Mladić se ne sjeća što se dogodilo nakon toga jer se i sam srušio te izgubio svijest.

''Tada su u stari dućan dotrčala ova dvojica koja su ostala vani i vidjela njih troje kako nepomično leže. Prvo su izvukli 18-godišnjeg mladića, a 16-godišnji mladić je počeo zvati Hitnu pomoć. Dok je on ekipi Hitne pomoći objašnjavao što se dogodilo i gdje trebaju doći, drugi je ušao u prostoriju kako bi izvukao i spasio djevojke. No tada i je on pao u nesvijest'', kažu upućeni u događaj.

''Ajme, majko moja! Da mali nije naišao i ušao unutra, aj' ća!'' bila je reakcija jednog od mještanina Pristega kada je za Slobdonu prepričavao događaj.

Otrovana djeca prevezena su vozilima Hitne pomoći u zadarsku Opću bolnicu.

Jedan je mladić brzo došao k sebi, ali kako je pao, ima ozljedu na glavi i ogrebotine po tijelu. Ostali su tek pred jutro došli svijesti, nakon čega su pušteni kući.

Očevid su na mjestu događaja obavili policajci PU zadarske koji bi trebali utvrditi što se točno dogodilo. Prema prvim informacijama, neće biti nikakvih prijava i događaj je zaključen.

Naime, osoba koja je mladima ustupila agregat na korištenje izričito im je kazala da vrata prostorije moraju biti otvorena, na što su se oni oglušili. Nedugo nakon što su zatvorili vrata, otrovni plin počeo je djelovati.

Djecu je spasio dolazak njihovih prijatelja, inače bi bez sumnje posljedice bile tragične.

Poznat kao ''ubojica iz sjene'', ugljični monoksid, koji zimi zbog grijanja još nazivaju ''neželjeni gost'' ne iritira sluznice, nema mirisa, okusa ni boju, pa se trovanje događa neopaženo. Uz to, već manja koncentracija ugljičnog monoksida u zraku ''istisne'' kisik iz krvotoka, što rezultira gušenjem. U zatvorenoj prostoriji agregat za ljude lako može biti fatalan.