Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada odlučila

Liniću odobreno zaduženje od 200 MILIJUNA EURA!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se zadužuje za novih 200 milijuna eura. Odluka je to koja je pala na današnoj telefonskoj sjednici Vlade.

Vlada Republike Hrvatske održala je telefonsku sjednicu na kojoj je ministru financija Slavku Liniću dala suglasnost za zaduživanje Republike Hrvatske u iznosu od 200.000.000,00 eura radi izvršenja izdataka utvrđenih Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu. Izmjenama i dopunama Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu, predviđeni su primici od prodaje dionica i udjela u glavnici kreditnih i ostalih financijskih institucija u javnom sektoru u iznosu od 3.000.000.000,00 kuna. Realizacija povezanih postupaka privatizacije te ostvarenje planiranih prihoda neće biti dovršena tijekom 2013. godine čime se u svrhu ostvarenja utvrđenog Računa financiranja ukazuje potreba dodatnog zaduživanja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Slika nije dostupna Aukcija trezorskih zapisa Prvo u ovoj godini: Vlada nas zadužila za još 675 milijuna kuna

Vlada je donijela i Odluku o kupoprodaji 264.812 redovnih dionica dioničkog društva Jadranski naftovod, u vlasništvu Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata. Vlada je dala suglasnost za donošenje Odluke o kupnji dionica Upravnom vijeću Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji dionice JANAF-a stječe u svoje ime i za svoj račun, te suglasnost Upravnom vijeću HANDA-e za donošenje Odluke o prodaji dionica JANAF-a sklapanjem Ugovora o kupoprodaji tih dionica po zadnjoj prosječnoj dnevnoj cijeni na uređenom tržištu, objavljenoj na web stranicama Zagrebačke burze na dan donošenja ove odluke.

Vlada dvije godine poslije: Linić dobitnik, Ostojić gubitnik 

Također, Vlada je dala suglasnost Centru za restrukturiranje i prodaju za kreditno zaduženje u iznosu od 606.419.480,00 kn. Ova će se sredstva iskoristiti za kupnju 264.812 (24,50%) redovnih dionica dioničkog društva Jadranski naftovod, u vlasništvu Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata. CERP se obvezuje otplatiti kredit do njegove konačne otplate i u slučaju promjene vlasničkih odnosa korisnika kredita. Vlada je obvezala CERP i da s Ministarstvom financija, u ime Republike Hrvatske kao jamca, sklopi poseban ugovor, radi reguliranja obveza i odgovornosti, u svrhu redovite otplate kredita do konačne otplate te osiguranja povrata sredstava u slučaju aktiviranja državnoga jamstva.

Nadalje, Vlada je donijela Odluku o davanju mjeničnoga jamstva Centru za restrukturiranje i prodaju za kupnju 264.812 redovnih dionica dioničkog društva Jadranski naftovod. Vlada je ovlastila Ministarstvo financija da u ime Vlade Republike Hrvatske izda, a ministar financija potpiše ispravu o davanju mjeničnog jamstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene