Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporavlja se

Talijan (4) pao na jahti te zadobio ozljede kuka i zdjelice: Hitno novom brodicom pomorske medicinske službe prebačen u splitsku bolnicu

Nova brza brodica hitne pomorske medicinske službe
Nova brza brodica hitne pomorske medicinske službe Foto: Ministarstvo zdravstva
Talijan (4) 25. srpnja pao je na jahti u području Lastova, zadobio ozljede kuka i zdjelice, a uz pomoć brze brodice hitne pomorske medicinske službe žurno je prevezen u KBC Split.

"Ponosan sam i zahvalan što su nova brza brodica hitne pomorske medicinske službe, kao i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije te Lučke kapetanije Dubrovnik uspješno položili ispit izdržljivosti i spasili život djetetu koje je sigurno prevezeno od Lastova do Splita. Hvala svima koji su sudjelovali u pružanju hitne medicinske pomoći djetetu kojemu želim što brži oporavak i nastavak mirnog ljeta na idiličnom Lastovu. Time još jednom pokazujemo snažnu sinergiju naših djelatnika i inovativne tehnologije, jednako kao Vlade i lokalne zajednice kroz međuresornu suradnju Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu te lučke kapetanije", komentirao je ministar Beroš.

Riječ je o brzoj brodici hitne pomorske medicinske službe, koja je nedavno predana Lučkoj kapetaniji Dubrovnik, a proizvelo ju je Iskra brodogradilište u Šibeniku.

Četverogodišnji Talijan 25. srpnja pao je na jahti u području Lastova, zadobio je ozljede kuka i zdjelice.

S obzirom na to da teško ozlijeđeno dijete nije moglo putovati helikopterom po olujnom nevremenu od Lastova do Splita, brza brodica hitne pomorske medicinske službe, zajedno s posadom, uspješno je obavila zadatak i prevezla dijete u KBC Split.

Dječak se uspješno oporavlja.

Nova brza brodica hitne pomorske medicinske službe Nova brza brodica hitne pomorske medicinske službe Foto: Ministarstvo zdravstva

"Možemo reći da je brodica ispunila očekivanja, a što posebno pokazuje medicinski prijevoz s Lastova kad je inicijalno bio zahtijevan prijevoz helikopterom koji zbog jakog vjetra nije mogao sletjeti na Lastovo. Ozlijeđeno dijete prevezeno je brzom brodicom hitne pomorske medicinske službe noću, prosječnom brzinom plovidbe od 20 čvorova i predano djelatnicima hitne medicine u Splitu", dodaju u Ministarstvu mora i infrastrukture.

Pročitajte i ovo Ilustracija Evo što napraviti Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo upute zbog poplava: Ne mogu se predvidjeti, ali mogu nastati iznenada

Pročitajte i ovo Prizor oblaka koji je prestravio građane Neobična pojava "Nuklearna gljiva" na nebu iznad ruskog grada prestravila građane: Brzo se oglasili stručnjaci i objasnili o čemu se radi

Nekoliko dana prije toga brodicom je prevezen pacijent s Mljeta na liječenje u Dubrovnik te je do sada bilo i osam hitnih intervencija brodicom u Zadarskoj županiji.

I u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu ističu kako je brza brodica hitne medicinske službe ispunila sva očekivanja i kako su dobili priliku pružanja kvalitetne medicinske skrbi otočanima i gostima koji borave na otocima.

"Kao Zavod za hitnu medicinu kojemu je isporučena prva od šest rečenih brodica, istaknuli bismo da su naši medicinski timovi iznimno zadovoljni brzim brodicama, kako njihovim plovnim svojstvima adekvatnim za prijevoz pacijenata, tako i potpunom opremljenošću medicinskim uređajima kao i brzinom plovidbe. Brze brodice hitne pomorske medicinske službe su u svakom slučaju dodatna vrijednost naše službe te omogućuju obavljanje djelatnosti hitne medicine za stanovništvo otoka i priobalja sukladno suvremenim standardima i zahtjevima struke i osiguravaju reakciju u svim vremenskim uvjetima", kazao je Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko - neretvanske županije.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu iz minute u minutu VIDEO Novi val nevremena stigao u Hrvatsku, nebo paraju munje. Vrijeme je opasno u cijeloj zemlji

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević istaknula je da brodica jamči hitnim pacijentima s otoka i iz cestovno nedostupnih priobalnih mjesta zbrinjavanje unutar "zlatnog sata" i povećava im šanse za preživljavanje od 30 do 50 posto.

Naglasila je da je temeljna misija svim pacijentima pružiti jednaku pomoć ma gdje god se nalazili, a izgradnja i opremanje flote za pružanje hitne medicinske skrbi značajan je iskorak prema još kvalitetnijoj hitnoj medicinskoj službi čiji su osnovni postulati brzina i dostupnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene