Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stradao na brodu

Kako spriječiti stravične pomorske nesreće kao što je ona u kojoj je poginuo omiljeni kuhar: Ograničenja brzine na moru nema

Aktualno Galerija Ribarski brod Mašun, koji je sudjelovao u pomorskoj nesreći - 2 Ribarski brod Mašun, koji je sudjelovao u pomorskoj nesreći - 2 Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell Ribarski brod Mašun koji je sudjelovao u pomorskoj nesreći - 3 Ribarski brod Mašun koji je sudjelovao u pomorskoj nesreći - 3 Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell Ribarski brod Mašun koji je sudjelovao u pomorskoj nesreći - 4 Ribarski brod Mašun koji je sudjelovao u pomorskoj nesreći - 4 Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell Ribarski brod Mašun koji je sudjelovao u pomorskoj nesreći - 1 Ribarski brod Mašun koji je sudjelovao u pomorskoj nesreći - 1 Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell +3 Pomorska nesreća kod Murtera, ilustracija - 1 Galerija 1/8 >>
U ribaricu Mašun udarila je motorna jahta, i to baš na mjestu na kojem je nesretni kuhar Vratislav pripremao večeru. Poginuo je na mjestu.

Vratislav Ugrinić (61), brodski kuhar iz Tkona, poginuo je u strašnoj pomorskoj nesreći koja se dogodila u ponedjeljak u Murterskom moru. U ribaricu Mašun na kojoj je radio, u trenutku dok je posluživao večeru, udarila je motorna jahta na kojoj je bio bračni par s djecom. 

Jahta je pogodila ribaricu i od siline udara propela se na nju točno na mjestu na kojem je u tom trenutku nesretni Vratislav pripremao večeru. Od devet članova posade poginuo je samo on. 

"Na ribarskom brodu se nalazilo devet članova posade, od kojih je nažalost jedan smrtno stradao", rekao je lučki kapetan Ivan Paušić.

Nesreća se dogodila kod otoka Murvenjak. Ribari su krenuli na posao, iz Tkona put Blitvenice. Nedugo nakon isplovljavanja – šok. U telefonskom razgovoru zapovjednik ribarskog broda je rekao: "Nisu stigli reagirati, sve se dogodilo u 10-ak sekundi."

Jahta je udarila u desni bok ribarskog broda. Od siline udarca, jahta je potonula na 80 metara dubine.

"Prema izjavi zapovjednika jahte, jahta je plovila brzinom nekih 20 čvorova, dok je ribarica plovila brzinom od osam čvorova. To je puta 1,8, nekih 40 km/h. Za cestu nikakva brzina, ali za more, kao što ste rekli, dosta su velike brzine", pojasnio je Paušić.

Pročitajte i ovo Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a sudjelovali Barbarić i Filipović "Lažljivo smeće. Je*at ću ti mater": Stigla reakcija Banskih dvora o žestokom napadu na sastanku o aferi u HEP-u

Na jahti je bila obitelj iz Hrvatske. Roditelji s dvoje maloljetne djece. Vlasnik jahte zadržan je na ispitivanju u prostorijama šibenske policije, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

S obzirom da je očevid završen, plivarica je dobila dozvolu da se vrati u matičnu luku. Istraga se nastavlja, provode je šibenske policija i Lučka kapetanija, sve koordinira DORH. Kazna za izazivanje ovakve pomorske nesreće je do 15 godina zatvora.

Uz izraze sućuti obitelji, ribari upozoravaju: ljeti je na moru mravinjak, a kontrola gotova da i nema.

"Na moru lagano, idemo mi, uključi autopilot, miško daj jednu, drugu, treću", ispričao je ribar Petar Baranović.

Kaže: kormila se hvataju ljudi bez iskustva. Nesvjesni posljedica.

"Mislim mi moramo shvatit da nema razlike, trenutno danas, u opasnostima koje su u cestovnom prometu prisutne u odnosu na pomorski promet", dodao je.

Problem je i što ograničenja brzine na otvorenom moru nema. A more nam iz dana u dan dokazuje - da s njim valja oprezno jer samo nekoliko sekundi neopreznosti može dovesti do tragedije.

Pročitajte i ovo Rovinj susret s hrvatskim turizmom Talijan došao provjeriti jesu li u Hrvatskoj poludjeli pa ostao šokiran: "Možemo prihvatiti da su trešnje 20, a kuglica sladoleda 3 i pol eura, ali, molim vas, otvorite nam vrata!"

Vlasnik ribarice Tomislav Jakovljev bio je utorak strašno potresen zbog gubitka člana posade i nesreće. 

"Utučen sam. Vratislav je radio s nama 22 godine... U trenutku nesreće bio je u salonu, a jahta je došla nenormalnom brzinom i udarila svom silinom u kabinu i nadgrađe i to je bilo to. Ništa se nije uspjelo učiniti, smrt je uslijedila istu sekundu. Na toj jahti bili su muž, žena i dvoje djece. Odmah smo im pružili pomoć, a jahta je potonula. Vratislavu nažalost nije bilo spasa. Bilo nas je devet na brodu, nitko drugi nije stradao, samo Ugrinić. S Mašunom ribarimo već 22 godine, a Vratislav je s nama bio od prvoga dana, najprije s ocem, sad sa mnom... Strašno, ne mogu više ni govoriti od šoka. Cijelu noć i dan davao sam izjave u kapetaniji, policiji, sudu, bolnici... Očevid je trajao deset sati jer se radilo o smrtnom slučaju, pa je procedura takva, ali to nas je sve dodatno iscrpilo", kazao je vlasnik broda za Zadarski.hr

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene