Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski i slovenski premijeri trebaju se sastati i postići dogovor o rješavanju pitanja granice uz pomoć treće strane i obvezati se da nijedna strana neće prejudicirati rješenje, izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda.


'Jedino je rješenje da se dvojica premijera sastanu i dogovore se o dvije točke: o rješavanju pitanja granice uz pomoć treće strane te da se obvežu da nijedna strana neće prejudicirati rješenje', rekao je Swoboda zamoljen da komentira najavu da će Slovenija blokirati veći broj poglavlja na pristupnoj konferenciji u petak u Bruxellesu.

Vezani članci Slika nije dostupna Režim i EU različito o dogovoru, novi sukob prosvjednika i policije Slika nije dostupna Postignut povijesni dogovor: 'Svijet će biti sigurniji'

'Dvojica premijera trebaju preuzeti punu odgovornost i naći rješenje. Ako ne mogu sami, onda bi premijer Češke, koja od 1. siječnja predsjedava EU-om, trebao sazvati taj sastanak', istaknuo je Swoboda.

Sadašanja situacija dovodi u 'veliku opasnost' indikativni plan Europske komisije za dovršetak pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja sljedeće godine.

Ako se pitanje blokade pristupnih pregovora 'ne riješi sada ili barem u siječnju sljedeće godine, onda je nemoguće završiti pregovore do kraja sljedeće godine', rekao je Swoboda.

Slovenski premijer Borut Pahor je u srijedu u Ljubljani nakon višesatnog sastanka s liderima slovenskih političkih stranaka na kojem je tražio konsenzus u vezi pristupnoga procesa Hrvatske u Europsku uniju, rekao da Slovenija i dalje ostaje suzdržana u vezi s otvaranjem pregovora u sedam poglavlja, zbog dokumenata koji po slovenskoj ocjeni prejudiciraju granicu te još za četiri iz drugih razloga. Rekao je da će Slovenija dati suglasnost za otvaranje jednog i zatvaranje triju poglavlja.

Hrvatska je spremna za otvaranje 10 i zatvaranje pet pregovaračkih poglavlja na pristupnoj konferenciji u petak, što znači da Slovenija blokira ukupno 11 poglavlja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju